Annons
Nyheter

Alkolåsfriande överklagas av RÅ

Nyheter • Publicerad 17 maj 2005

Domen mot den kvinna i Skåne, som slapp fängelse för grovt rattfylleri sedan hon installerat alkolås i sin bil, har överklagats av riksåklagaren (RÅ). RÅ skriver till Högsta domstolen att rattfylleribrottet är så allvarligt att straffet bör bli fängelse.

RÅ framhåller också att personlig betalningsförmåga inte ska avgöra vilket straff som utdöms, rapporterar Helsingborgs Dagblad/NST och Sydsvenskan. I stället måste principen om allas likhet inför lagen råda.

Den 32-åriga kvinnan hade kört bil i centrala Helsingborg med 2,04 promille alkohol i blodet. Tingsrätten dömde henne till två månaders fängelse. Hovrätten ändrade domen till skyddstillsyn, bland annat med motiveringen att kvinnan hade lagt ned ett betydande belopp på alkolåset. Detta kostade 45000 kronor. (TT)

Helsingborg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons