Annons
Nyheter

Alvi minns när ljusen åter tändes i Köpenhamn

Nyheter • Publicerad 11 maj 2005
Bild: Bass Nilsson
Bild: Bass NilssonFoto: 
Sam Nilsons inskrivningsbok.
Sam Nilsons inskrivningsbok.Foto: 
Sam och Alvi Nilson i Svenstorp har många minnen från andra världskriget. I fotoalbumet finns bilder av Sams tid som inkallad soldat.Bild: Bass Nilsson
Sam och Alvi Nilson i Svenstorp har många minnen från andra världskriget. I fotoalbumet finns bilder av Sams tid som inkallad soldat.Bild: Bass NilssonFoto: 
Sam och Alvi Nilson minns ännu krigstiden. Sam har kvar sin inskrivningsbok med datum för alla gånger han blev inkallad. Bild: Bass Nilsson
Sam och Alvi Nilson minns ännu krigstiden. Sam har kvar sin inskrivningsbok med datum för alla gånger han blev inkallad. Bild: Bass NilssonFoto: 
I februari 1940 blev Sam Nilson inkallad och skickad upp till Överkalix i Norrbotten. På vägen upp blev mannarna inkvarterade i ett kostall. Sam syns högst upp till höger.Bild: Privat
I februari 1940 blev Sam Nilson inkallad och skickad upp till Överkalix i Norrbotten. På vägen upp blev mannarna inkvarterade i ett kostall. Sam syns högst upp till höger.Bild: PrivatFoto: 
Sam Nilson, troligtvis år 1940. Vid denna tid är han är korpral inom intendenturen.Bild: Privat
Sam Nilson, troligtvis år 1940. Vid denna tid är han är korpral inom intendenturen.Bild: PrivatFoto: 
Freden 1945. Wessels i Malmö firar med flaggor.Bild: Alvi Nilson
Freden 1945. Wessels i Malmö firar med flaggor.Bild: Alvi NilsonFoto: 
Bild: Bass Nilsson
Bild: Bass NilssonFoto: 
Bild: Bass Nilsson
Bild: Bass NilssonFoto: 

Det är maj 1945 och Alvi Nilson är 18 år. Nyheten om att det är fred i Europa går från mun till mun. I Malmö, där tösen från Stora Herrestad går i handelsgymnasium, blir folk på kontoren som tokiga. De klipper sönder papper och häller ut bitarna genom fönstren.

– Det var en glädje utan all gräns. Vi var så uppspelta. Folk tjoade och skrattade och dansade.

Annons

På kvällen går Alvi och hennes kamrater arm i arm förbi konsulaten i Malmö. De stannar och sjunger och ropar. På alla beskickningarna kommer folk ut på balkongerna och vinkar. Utom på den tyska. Där är det alldeles mörkt.

På natten går Alvi upp på takterassen till huset på Ribersborg där hon bor.

– Då tittade man ut över havet och såg när det tändes i Köpenhamn. Alvi klappar sig på bröstet och blir tjock i rösten. År av mörkläggning var äntligen förbi.

– Förstår du? Det var något speciellt. Den synen tänker jag på varje gång jag hör Sten-Åke Cederhöks När lyktorna tändas på andra sidan bron. Det var så fantastiskt.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons