Nyheter

Bakslag för vänsterpartiets kvinnor

Vänsterpartiets mansdominerade listor fick genomslag i Region Skåne. Partiet halverar antalet kvinnliga ledamöter, samtidigt som kvinnorepresentationen i regionfullmäktige totalt sett ökar.
Nyheter • Publicerad 30 september 2002

I våras kritiserades vänsterpartiets Skånedistrikt för att nio av de tio högst placerade kandidaterna på listorna till riksdag och region var män. Partistyrelsen krävde att balansen förbättrades, men den skånska distriktsstyrelsen beslutade att listorna inte skulle ändras. Valresultatet gjorde att antalet vänsterkvinnor i regionfullmäktige sjönk från sex till tre. - Det är ett svek mot kvinnorna i offentlig verksamhet. Det är fullständigt skandalöst, säger vänsterpartiets regionråd Ann-Mari Campbell som själv lämnade regionlistan när hon inte fick stöd. Hon lägger skulden på distriktsledningen. Den motarbetar erfarna kvinnor som vågar kritisera, anser hon. Distriktsordförande Kjell Kvist avvisar kritiken. - Det stämmer inte alls. Naturligtvis släpper vi fram kvinnorna. Att partiet försämrat kvinnorepresentationen förklarar han med att det var medlemmarnas och väljarnas vilja. - De kanske inte har utgått ifrån kvinnorepresentationen i första hand utan om det är dugliga personer. Har inte de kvinnor som representerat er i regionfullmäktige varit dugliga? - Jo, det tror jag säkert att de varit. Dugliga personer är enligt honom "de som kan vår politik och det kan de flesta kvinnor, men de skulle ta för sig mer". Ytterligare en kvinna kommer in i regionfullmäktige, men en del kandidater har också konkurrerats ut av män i personvalet. När Christer Ewe fick flest kryss bland moderaterna i nordostkretsen blev Inga Dahlberg utan plats. I sydostkretsen slog Lars Lundberg ut förstanamnet Ingela Bröndel. Av folkpartiets åtta ledamöter i förra mandatperioden var sex kvinnor, men när de nu fått elva nya mandat sjunker kvinnorepresentationen rejält. Regionrådet Marita Sander-Schale tycker ändå inte att det behöver vara negativt. - Om vi har övervikt för ena könet ena gången och andra könet den andra gången så spelar det ingen roll. Det viktiga är att vi tillsammans arbetar för jämställdhet, anser hon och poängterar att partiets mål är att inget kön ska få under 40 procent av platserna i politiska församlingar. Centerpartiet får två kvinnor i regionfullmäktige istället för en, men har fortfarande lägst kvinnorepresentation. Regionrådet Per-Ingvar Johnsson (c) säger att det är "alldeles för dåligt". Han tror att det kan bero på att partiet oftast bara får ett eller två mandat i vardera valkrets. En annan förklaring kan vara att regional balans ibland ses som viktigare än om personen är kvinna eller man när centerpartiet nominerar kandidater. Text: Ingela Rutberg ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.