Nyheter

Banverkschefer nekade till brott

De tre tidigare cheferna inom Banverket nekade kategoriskt till allt ansvar för den överskridna vattendomen vid tunnelbygget genom Hallandsåsen vid rättegången i dag.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2002

Trots kunskapen om det allt besvärligare läget sade sig ingen av dem ha makt nog att stoppa tunneldrivningen. Det rapporterar SR Kristianstad. I dag vid rättegångens tredje förhandlingsdag fick de tre cheferna redogöra för sina versioner av händelseförloppet som senare kulminerade i giftskandalen med fyllningsmedlet Rhoca-Gil vid Hallandsåsen. Förre projektchefen Jan Andersson hävdade bland annat att Banverket rent juridiskt inte hade några skyldigheter att följa vattendomen från 1992 som medgav ett läckage på 33 liter i sekunden. Han försvarade sig också med att vattenutsläppet från 1992 till 1997 låg på mellan 15 och 20 liter i snitt. Med den beräkningen höll sig Banverket inom tillståndets råmärken. Åtalet grundar sig på att vattendomen vid vissa tillfällen överskreds rejält. Rättegången fortsätter i morgon och beräknas vara avslutad nästa vecka.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.