Nyheter

Betalning på sjukhus kontrolleras dåligt

Patienterna ska i första hand betala kontant vid sina besök i vården. Men sedan är det dåligt med kontrollen av om pengarna verkligen sätts in på Region Skånes post- eller bankgiro. Det konstaterar konsulterna som på uppdrag av regionens revisorer granskat pengahanteringen.
Nyheter • Publicerad 6 december 2002

Göran Ingvarsson, ekonomichef på Trelleborgs lasarett, håller med om kritiken men hänvisar till bristande personella resurser. - Det är svårt att jämföra kontoutdragen med vårt patientadministrativa system, säger han. Samtidigt skulle det också kännas tryggare för personalen med en bättre internkontroll. Totalt handlar det om nio miljoner kronor som Trelleborgs lasarett fick in i patientavgifter under år 2001. För hela Region Skåne rör det sig om 660 miljoner i fjor. I sin granskning besökte konsulterna tre kliniker på Trelleborgs lasarett och 30 vårdcentraler. På lasarettet kommer man nu att vidta ett antal åtgärder, dels att skaffa fram säkra system för förvaringen av pengar, särskilt på akutkliniken som har öppet på helgerna. Göran Ingvarsson ser heller inget sätt att komma runt hanteringen av kontakter eftersom både kortbetalning och fakturering av patientavgiften blir betydligt dyrare och krångligare än att ta kontant betalt. Men systemet är invecklat. Det är inte bara patienterna som betalar kontant i kassan på klinikerna. De som får betalt för sjukresor med egen bil kan sedan också få utbetalt sin ersättning ur samma kontantkassa. - Vi måste göra en ny beskrivning av rutinerna för att hantera kontanta pengar, säger Göran Ingvarsson. Dessutom krävs det information och utbildning för personalen hur de ska hantera det.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.