Annons
Nyheter

Daghem och skolor saknar barn

Från måndagen är daghem och fritis åter i gång efter helgerna. Men i många barngrupper saknas någon. I Vellinge saknades på måndagen 29 kommuninvånare, bland dem flera barn.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2005

Skånska Vellinge saknade på måndagen 29 kommuninvånare, bland dem flera barn.

– Det som kanske är mest tragiskt är att vi har ett litet barn, som är fem år, vars övriga familj är borta. Tre familjemedlemmar saknas och vi har ett litet barn som är helt ensam. Det känns tungt, sade Vensel Roskvist, chef för kommunens Posom-grupp.

Annons

Posom står för psykiskt och socialt omhändertagande.

Höllviken är särskilt drabbat och där måste barnomsorgen och skolan ha extra stor beredskap, säger Vensel Roskvist. – Det kommer att finnas barn som behöver prata, men det kommer också att finnas barn som inte alls vill prata. Dem ska vi inte tränga oss på. Vi vuxna har en tendens att hantera vår ångest genom att vara aktiva, men det gäller att respektera att barn inte vill prata nu, sade Vensel Roskvist.

I alla kommuner förbereder sig daghem och skolor för att ta emot barn som direkt eller indirekt drabbats av katastrofen.

– Det är oerhört viktigt att komma ihåg att detta innebär många år av sorg och bearbetning, främst för de barn som har upplevt katastrofen och kommer hem utan anhöriga, säger barnombudsmannen (BO) Lena Nyberg och uppmanar kommunerna att prioritera resurser till elevhälsan.

– Även för barn- och ungdomspsykiatrin kommer katastrofen att innebära krav på ökade resurser. På tisdagen samlas företrädare för utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för skolutveckling för samtal om vilka insatser som kan behövas inför skolstarten.

– Det känns viktigt att vi hjälper till med någon gemensam manifestation av något slag. Det kan också finnas många frågor från barnen och ungdomarna som man behöver hjälp att hantera. Det kan också finnas ett stort önskemål bland barn och ungdomar att själva hjälpa, säger statssekreterare Johnny Nilsson. Utbildningsdepartementet överväger en gemensam manifestation i landets skolor.

På onsdagen håller Rädda Barnen ett första seminarium om krishantering för skolpersonal. Seminariet, som hålls i Stockholm, går att se på Myndigheten för skolutvecklings hemsida med adress www.skolutveckling.se. (TT)

Anna Lena Wallström

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons