Dansk korsriddare kan ha byggt Hammershus

Skåne Artikeln publicerades

En av Danmarks främsta sevärdheter, Hammershus på Bornholm, byggdes inte av ärkebiskopen i Lund som man hittills trott.

Borgen är äldre och har haft ett mycket mer aggressivt syfte, säger museiinspektör Kjeld Borch Westh på Nationalmuseum i Köpenhamn till Danmarks Radio.

Under en nu pågående restaurering av Hammershus har man påträffat tegelsten i borgens mittorn, Mandeltornet, som pekar i en ny riktning.

Dateringen av teglet tyder på att Hammershus från början var tänkt som en stor borg som skulle användas som avstamp för de danska korstågen.

Hittills har man annars ansett att det var ärkebiskopen i Lund som byggde borgen till sig själv i mitten av 1200-talet, varefter den blev utbyggd.

Men Kjeld Borch Westh anser enligt DR Bornholm att borgen uppfördes i samarbete med Valdemar Sejr (1202-1241) redan 50 år tidigare. Tillnamnet Sejr hade han fått till följd av de många erövringar han hann med under sin livstid i norra Tyskland och de baltiska länderna.

Sejr hade påvens löfte om att han skulle bli kung i alla de länder han kunde kristna.

Anledningen till restaureringen av Hammershus, som inleddes förra året, är uppenbara risker för att delar av byggnaden kan rasa.

Hammershus ligger på en mycket välvald plats, ett klipputsprång 74 meter över havet med utsikt över Bornholmsgattet.

Under 500 år har borgen använts som fästning, säte för öns administration, statsfängelse med mera. Herradömet över borgen har skiftat mellan ärkebiskopen i Lund, hansestaden Lübeck och den danska kungen.

Under en tid på 1600-talet styrdes ön även av svenskarna och den svenske guvernören Johan Printzenskiöld satt då på Hammershus.

Printzenskiöld mördades i Rönne av danska motståndsmän och borgen återerövrades av danskarna.

Och nu görs alltså gällande att Hammershus ursprungligen kan ha byggts som bas för de danska korstågen.

Borgen har närmare en halv miljon besökare årligen.

Lars Jarlsbo

0411-55 78 50

lars.jarlsbo@allehandasyd.se