Annons
Nyheter

Dokumentlösa asylsökande nekas uppehållstillstånd

Tiotusentals oidentifierade asylsökande har fått uppehållstillstånd och folkbokförts i Sverige. Detta stora problem för rättssäkerheten måste nu begränsas, enligt en ny utredning.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2005

– Sverige vet inte vem det är landet ger tillstånd. Det är synnerligen oroande. Vill man byta identitet är det den vägen man ska gå, sade utredaren Hans Emanuelsson sedan han överlämnat sina slutsatser till migrationsminister Barbro Holmberg på torsdagen.

Av dem som i fjol sökte asyl i Sverige visade 93 procent inte upp några dokument som styrker vilka de är, varifrån de kommer eller hur de tog sig hit, enligt utredningen.

Annons

Myndigheternas arbete med att försöka lista ut deras identitet är ett "oerhört resursslöseri", enligt Emanuelsson. Resurser läggs på människor för vilka Sverige inte har något ansvar, till men för andra som har rätt till omsorgen. Personer som bedöms sakna skyddsskäl och inte medverkar till att de identifieras ska därför enbart få tillfälliga uppehållstillstånd i två år, föreslår Emanuelsson. I dag får merparten av dem permanenta uppehållstillstånd, hävdar han.

De två åren ska ägnas uteslutande åt att utreda identiteten.

– Vi anser att många kan få fram handlingar. De flesta har kommit in i EU lagligt, sade Emanuelsson.

– De har alltså ett pass, men det säger något om skyddsbehovet – du har fått ett pass för fjorton dagar sedan av en myndighet som du säger förföljer dig.

Bland de dokumentlösa finns också personer med legitima skydds- eller asylskäl. Deras möjligheter att få uppehållstillstånd ska inte påverkas.

– Hittar vi en person som vi bedömer som flykting, det vill säga att vi tror på personens uppgifter i alla delar, så får den permanent tillstånd även utan att ha styrkt sin identitet. Den kan ofta styrkas av släktingar eller trovärdiga tidningsartiklar i hemländerna, sade Emanuelsson. Förhoppningen med förslaget är att en del av de dokumentlösa asylsökande som inte bedöms ha skyddsskäl ska kunna identifieras och sändas till hemlandet. Men den verkliga lösningen ligger inom EU-systemet, enligt Emanuelsson.

Dokumentlösheten har ökat explosionsartat sedan Sveriges inträde i passunionen Schengen. EU-länderna förhandlar om att införa en gemensam visumdatabas, där visumbärarna ska identifieras med fingeravtryck som ska lagras centralt.

Den informationen är avgörande för att lösa svenska myndigheters problem, enligt Emanuelsson.

– Någonstans finns informationen. Det är bara det att vi inte får tag i den på ett effektivt sätt. Det måste lösas via viseringsregister och fingeravtryck, sade han. (TT)

Karl Vicktor Olsson

Stockholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons