Annons
Nyheter

Elitsoldater behövs vid krisbekämpning

Låt polisen använda försvarets heltidsanställda elitstyrka SSG vid terrorbekämpning, föreslog på onsdagen Krisberedskapsmyndighetens generaldirektör Ann-Louise Eksborg.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2005

Hon vill också att de genast samövar, vilket försvarsminister Leni Björklund tillstyrkte i tisdags.

Viss gemensam övning har redan förekommit.

Annons

Eksborg klargjorde att det vore bättre om försvaret fick fler heltidsanställda soldater om militären ska sättas in vid terrorbekämpning.

Den känsliga frågan om heltidsanställda yrkessoldater i Sverige är ännu inte avgjord. Eksborg vill dock ha fler heltidsanställda än de kanske 40"50 som nu ingår i SSG, Särskilda skyddsgruppen. Hon tillade att det kommer att kosta pengar om militären ska ha folk i beredskap för terrorbekämpning.

Eksborg var också kritisk mot regeringskansliet.

– Det är på central nivå som problemen finns, sade hon och påpekade att hon efterlyst regeringens konkreta medverkan i krisberedskapsarbetet.

– Det är på central nivå vi ibland har problem med revirtänkande och vakthållande myndigheter.

– Regeringskansliet måste aktivt delta i det förebyggande och förberedande arbetet.

De revirstrider som omgett krisberedskapen kom i öppen dager då ÖB Håkan Syrén i tisdags sade att det är enklare att samarbeta internationellt än med andra organisationer i Sverige.

Eksborg kommer att lämna fram ett konkret förslag inom kort och sade att efter överläggningar under hösten har "risken nu minskat att den utredningen faller på grund av att ett antal myndigheter bråkar med varandra". Det har i samband med Folk och Försvars rikskonferens i Sälen blivit tydligt att mycket av arbetet med krisberedskapen blockerats av förlamande revirstrider. Många har dessutom varit kritiska mot att regeringskansliet inte varit mer samarbetsvilligt.

De övningar som nu aviserats inom regeringen genomförs utan Krisberedskapsmyndighetens medverkan.

– Jag ställer gärna min myndighets expertis till förfogande, sade Eksborg i en inlindat kritisk kommentar.

Annons

Eksborg sade att alla myndigheterna; polisen, försvaret, tullen, Säpo och Kustbevakningen, nu ställt sig bakom en promemoria om försvarets stöd till krishanteringen.

Därför väckte det irritation när ÖB i tisdags talade om samarbetshämmande revirgränser. Det är försvaret som bråkat, sade en central källa från en annan myndighet. De har försökt bestämma allt för att de är störst, enligt källan. (TT:s utsände)

Thomas Höjeberg

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons