GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En bankhistoria

Vad har hänt med bankerna i sydöstra Skåne? YA har tagit reda på svaret.
Nyheter • Publicerad 16 april 2010

Äsperöd:Färs & Frosta stängde 2001. Nu privatbostad.

Lövestad:Föreningssparbankens kontor tas 1998 över av Färs & Frosta Sparbank som behåller sitt kontor ytterligare några år. Nu har Lövestads larmcentral verksamhet i lokalerna på Södergatan där det enda årestående bankverksamheten är en uttagsautomat.

Hammenhög:Här finns flera nedlagda bankkontor. Advokatkontor, Annika Andebark huserar i gamla Jordbrukskassan som Invigdes 1968, togs över av Föreningssparbanken och sedan lades ner. Sparbanken Syd lade ner sitt kontor vid Torget 2006. Här finnsnu en elaffär, Malmqvists el.

Brösarp:Sparbanken syd lade ner kontoret 2006 trots protester och namninsalingar. Gästis i byn äger banklokalen som används till konferenser och konstutställningar. I bankvalvet : här förvaras konst.

Gärsnäs:Sparbanken Syd lade ner 2006. Nu Kyrkans hus med pastorsexpedition för Hammenhög och Stiby kyrkliga samfällighet. Dessutom plats för kyrkans verksamhet för barn och vuxna.

I bankvalvet:här förvaras bland annat kyrkans böcker: vigselböcker, begravningsbok etc.

Sankt Olof:Byggd 1979, invigt som Österlens Sparbank, arkitekt Claes B Persson.Lades ner av Sparbanken syd omrking år 2000.

Tommarp:Lades ner 2000 dår Skånefrö köpte. Nu bostad på ovanvåningen, kurs- och konferenslokal i den gamla banklokalen och i källaren träffas Knutsgille och föreningar från byn.I bankvalvet förvaras Skånefrös arkiv, i källarens bankvalv har bland annat Tommarps hembygdsförening sina saker.

Skillinge:2001 lägger Sparbanken Syd ner kontoret.

Onslunda:I byn har funnits flera banker. I den gamla Häradsdomaregården låg en filial till Ingelstad- Järrestads Häraders sparbank i Hammenhög. Tomlilla Sparbank flyttade til torget i byn, övertogs av Sparbanken syd som lade ner 2000. Nu står det gamla kontoret tomt.

Ystad: kontoret på Regementsgatan lägger Sparbanken Syd ner 2006. Nu är dt frisörsalong. I bankvalvet: raksalong.

Skivarp:Swedbank lade ner 2009.Lokalen står tom.

Löderup:Här fanns flera banker: Handelsbank, Sparbank och Föreningsbank. Alla har stängt. Två banklokaler har byggts om tilllägenheter, en är antikaffär och en lokal används till kontor.

Vollsjö:Färs och Frosta Sparbanks gamla lokal står tom

Smedstorp:Sparbanken Syd läggerner 2000. Nu är här galleri och ibland kaffeservering. Varje påsk får barnen råna banken på påskägg i de gamla bankfacken.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.