Nyheter

Ensilage till hästar nyhet för amerikaner

Det är inte bara svenska ministrar som är ute i verkligheten i dessa dagar. I förra veckan hade Katslösa agro långväga besök när Marylands jordbruksminister med sitt följe studerade ensilagetillverkning.
Nyheter • Publicerad 13 september 2014
Ute i verkligheten. Mats Genberg, Ross Pedicord, Karin De Frances, Morgan Nilsson, Theresa Brophy, Mary Ellen Setting, Buddy Hance, Nicklas Flink och Eli Salomon vid sitt studiebesök ute i Katslösa.
Ute i verkligheten. Mats Genberg, Ross Pedicord, Karin De Frances, Morgan Nilsson, Theresa Brophy, Mary Ellen Setting, Buddy Hance, Nicklas Flink och Eli Salomon vid sitt studiebesök ute i Katslösa.Foto: Foto: Carl Johan Engvall
Insamling av vall som ska bli till ensilage på Katslösa agro.
Insamling av vall som ska bli till ensilage på Katslösa agro.Foto: Foto: Carl Johan Engvall

Ute på gården i Katslösa fick Buddy Hance och hans delegation möta Morgan Nilsson och Nicklas Flink som har investerat tio miljoner kronor i en unik tillverkning av ensilage.

De flesta har väl sett de stora, tunga runda vita ensilagebalarna som ligger ute på många skånska fält i dessa skördetider. De väger minst 500 kilo per styck och måste hanteras med traktor. De här två lantbrukarna har i sitt företag Katslösa agro tagit fram en lösning för att i industriell skala odla, förpacka och distribuera kvalitetssäkrad ensilage i mer hanterbar form.

– Då behöver man ingen traktor. Vår ensilage kan hanteras med en skottkärra. Varje pall kan dessutom spåras tillbaka till exakt plats och skördetid och vi kan garantera näringsinnehållet på fodret, säger Nicklas Flink.

Nytt i USA

Fodret säljs till hela södra Sverige och främst till hästuppfödning. Att använda ensilage som hästfoder är vanligt i Sverige, men för amerikanerna är det en nyhet.

– Vi använder bara ensilage till nötkreatur. Hästarna får kraftfoder och hö. Att använda hö är väldigt dammigt och smutsigt. Det här med ensilage mycket intressant och något vi skulle kunna använda oss av I USA, säger Ross Peddicord, vd på Maryland horse industry board som lyder under jordbruksministeriet.

Den lilla delstaten Maryland i det nordöstra hörnet av USA är ett utpräglat lantbruksområde. Kycklingindustrin är störst, men hästnäringen kommer strax därefter. Delegationen som reser runt i Skåne under en veckas tid har bjudits in av Mats Genberg, hästsportsexpert med bas i Simrishamn. Där ger han ut den internationellt distribuerade tidskriften Galopp magazine.

Datorövervakning

– Jag har visat runt dem på Bollerup, Flyinge, Alnarp och Malmö ridklubb. Hästsport är jättestort i Maryland, säger Mats Genberg.

– Vi har lärt oss mycket som vi kan ta med oss hem. Det här med ensilage var intressant. Vi har också sett fantastiska anläggningar med datorövervakad utfodring av hästar. Det har inte vi, säger jordbruksministern Buddy Hance.

– Och då är det vi i USA som brukar säga att vi är högteknologiska, säger travexperten Eli Salomon.

Carl Johan Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.