Nyheter

Ett år till val – opinionen spretar

Ett år före valet spretar opinionen. En ny Sifomätning ger de rödgröna övertag medan regeringsalliansen leder i en Skopmätning. Samtidigt är förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt högre än för Mona Sahlin.
Nyheter • Publicerad 13 september 2009

Miljöpartiet, Socialdemokraterna, och Vänsterpartiet får i Sifos mätning tillsammans 48,4 procent mot 45,0 procent för de fyra regeringspartierna Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna.

I Skops nya mätning har regeringsalliansen ett övertag med 49,7 procent mot 45,9 för de tre oppositionspartierna.

Enligt Sifomätningen som publiceras i flera morgontidningar skulle Kristdemokraterna åka ur riksdagen om det var val i dag. Partiet får 3,7 procent. Inte heller Sverigedemokraterna når upp till fyraprocentsspärren.

I Skops mätning får Kristdemokraterna 5,7 procent medan Sverigedemokraterna hamnar på 2,4 procent.

Sexton procent av dem som Sifo intervjuat ser helst S-ordföranden Mona Sahlin som statsminister. Mer än dubbelt så många, 37 procent, föredrar Moderatledaren och nuvarande statsministern Fredrik Reinfeldt, enligt Göteborgs-Posten.

Statsvetarprofessorn Marie Demker anser att siffrorna bekräftar att Sahlin inte uppfattas som den givna ledaren på det sätt som Reinfeldt gör.

- Väljarna vet inte riktigt var de har henne, hon har inte riktigt prövats ännu, säger Demker till G-P.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.