Annons
Nyheter

Ett steg närmare privatisering av psykiatrin

Den öppna psykiatrin i Simrishamn har tagit ytterligare ett steg på vägen mot att läggas ut på entreprenad.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2010

Den politiska majoriteten inom Region Skåne tog på måndagen ytterligare ett steg på vägen mot en upphandling av den öppna psykatrin i Simrishamn. Vårdproduktionsberedningen vill att regionstyrelsen i mitten av nästa vecka klubbar igenom beslutet.

– Det har funnits en efterfrågan bland våra patientföreningar och brukarråd om en förnyelse av psykiatrin. Förnyelse i den meningen att mer läggs över på den öppna psykiatrin. Vi har goda erfarenheter av hur verksamheten bedrivits i Malmö och i Lund, säger Catharina Blixen-Finecke (M), ordförande för vårdproduktionsberedningen.

Annons

Liksom lasarettet i Ystad understryker Blixen-Finecke betydelsen av ett nära samarbete med den somatiska akutvården. Upphandlingsunderlaget ska innehålla konkreta skrivningar på vikten av ett nära samarbete med den offentliga psykiatrivården.

– Det måste skrivas in i upphandlingen att det ska fungera med kommunen och primärvården samt den slutna vården. Det måste finnas tydliga direktiv i underlaget, säger hon.

Det som Blixen-Finecke lyfter fram i sammanhanget är den ökade tillgänglighet som blivit resultatet när privata entreprenörer tagit över på andra håll i länet. Konkret handlar det om kontinuerlig uppföljning av och kontakt med patienterna. Hon understryker också att samverkan med den slutna psykiatrin fungerat bra.

– Det har slagit väldigt väl ut bland patienterna, säger hon.

Inte oväntat är den socialdemokratiska oppositionen mindre intresserad av att lägga ut den öppna psykiatrin på entreprenad. Partiet yrkade avslag på förslaget att upphandla psykiatrin i Sydöstskåne. Socialdemokraterna anser att frågan gäller generellt hur psykiatrin i Sydöstskåne ska hanteras och att den bör diskuteras innan privatiseringen äger rum.

Rikard Larsson (S) är andre vice ordförande i vårdproduktionsberedningen. Han fruktar att Sydöstskåne kan bli helt utan sluten psykiatri.

– När man inte bestämt sig för hur det ska se ut, så ska man inte heller gå ut och handla upp öppenvårdspsykiatrin. Vi tycker att det är viktigt att den hänger ihop och har en bra samverkan med sjukvården i övrigt. Vi behöver mellanvård och övernattningsplatser för psykiatrin i sydost, säger han.

Upphandlingen hoppas Catharina Blixen-Finecke ska kunna genomföras någon gång under sensommaren. När en ny entreprenör kan ta över den öppna psykiatrin i Simrishamn vet hon inte.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons