Annons
Nyheter

EU-bidrag till kunskapsutbyte

Utvecklingsbranscher i Skåne och Blekinge får 11,3 miljoner kronor till tre olika projekt, som ska göra det lättare för små/mellanstora företag och kunskapsinstitutioner att byta kunskap och information.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2002

Området Verkstadsteknik, med inriktning produkt- och produktionsutveckling, har hittills beviljats stöd på 5,2 miljoner. Målet är ett bra klimat för nytänkande, och att kommunkationen mellan företag och deras kunder ska bli bättre. 50 företag beräknas delta i olika projekt. Målet är att hälften av dem ska kunna peka på bättre konkurrenskraft när stödperioden är slut år 2004. Arenan Verkstadsteknik har tagits fram av utvecklingsbolaget inom Lunds universitet och Olofströms kommun, bland andra. Flera godkända projekt har också beviljats pengar för förnyelse, inom sydsvenska livsmedelsföretag och mobil kommunikation. Övriga arenor väntas få ekonomiskt stöd under hösten. Pengarna, som är EU-bidrag, kommer från Innovativa åtgärder i Sydsverige, även kallat Tango-projektet. Projektet drivs av Region Skåne, länsstyrelsen i Blekinge och Blekinge tekniska högskola under två år. Branscherna verkstad, livsmedel, transport, telekommunikation och IT ska bilda arenor (plattformar) för aktörer inom det privata näringslivet, offentlig verksamhet och högskolor för större konkurrenskraft. Meningen är att representanter för utbildning, forskning och utveckling ska knytas till de fem områdena. I Skåne är företag inom verkstad och livsmedel starka, medan Blekinge är långt framme inom bland annat transport och mobil kommunikation. Innovativa åtgärder i Sydsverige kallas också för Tangoprojektet (Thematic Arenas Nourishing Growth Opportunities). Totalt handlar Tango-programmet om 50 miljoner kronor, varav hälften EU-penngar, hälften pengar från aktörer som deltar. Skåne-Blekinge är en av fem svenska regioner som fått sin ansökan om stöd beviljad. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons