EU-land ville förbjuda genmajs i Kenthöl
- Försöket med MON 810 ansågs av österrikiska miljömyndigheter vara alltför kort för att kunna dra några slutsatser om de långsiktiga effekterna av mänsklig förtäring, säger Kathleen McCaughey, talesperson i GMO-frågor på miljöorganisationen Greenpeace.
Det var på tisdagen som det franska vetenskapsrådet CRII-GEN som första fristående granskare dömde ut en annan genmodifierad majssort, MON 863. Rådet ansåg att majssorten omedelbart borde förbjudas. De båda majssorterna 863 och 810 är framtagna av tillverkaren Monsantos och godkända av den Europeiska myndigheten för livsmedel (EFSA) inom EU. EFSA kritiseras nu hårt av det franska vetenskapsrådet, Greenpeace samt österrikiska och ungerska myndigheter för att inte ha genomfört självständiga analyser av de modifierade majssorterna. I stället ska EU-myndigheten vid sitt godkännande ha gått på tillverkarens egna uppgifter.
De båda EU-ländernas försök att förbjuda användningen av majsen i respektive land har samtidigt stoppats av EU-kommissionen. Greenpeace lyckades 2005 få ut en tidigare hemligstämplad rapport om MON 863 genom ett domstolsbeslut och beställde därefter undersökningen av det franska vetenskapsrådet. Miljöorganisationen motiverar sin kritik mot GMO-gröder långtidseffekterna vid försök på djur är för dåligt kartlagda.
- EU har högre krav på bekämpningsmedel än vad man har för GMO-grödor. Vår slutsats är att det krävs mer forskning och att försiktighetsprincipen bör gälla, säger Kathleen McCaughey. Österlenbryggarna AB i Tomellilla var ett av de första svenska livmedelstillverkarna som valde att framställa ett öl innehållande genmodifierade tillsatser. Huvudanledningen till beslutet var den betydligt högre kvalitet som modiferade odlingsfälten kunde visa upp samt också smaken som ansågs göra ölet mer lättdruckett. Ungefär samtidigt med lanseringen beslöt ICA-handlare att stoppa försäljningen av Kenth-ölet.
Bland andra Italien och Storbritannien har sedan dess visat intresse av det skånska majsölet. Hittills har dock bryggeriet endast framställt mindre mängder av Kenth-ölet för den svenska marknaden. Bryggeriet tar fram uppskattningsvis 2 000 liter av ölet varje år. Tio procent av innehållet kommer från den genmodifierade majssorten MON 810.
Att österrikiska myndigheter velat stoppa användningen av majssorten i Kenth-ölet påverkar inte bryggeriet nämnvärt.
- Det påverkar inte vår inställning. Majssorten är godkänd av EU. Vi jobbar enligt de tyska renhetslagarna och använder bara de bästa råvarorna. Samtidigt är vi inte sämre än att vi kan ändra oss om det blir bevisat att produkten är annorlunda, säger Kenth Persson, bryggare på Österlenbryggeriet.
Robert Jönson
0411-55 78 69
Robert.jonson@allehandasyd.se