Annons
Nyheter

Falska porrfakturer vållar oro

Flera personer har hört av sig efter Allehandas nättidnings senaste artikel om falska porrsajtsfakturor. Många är oroliga för vad som händer om de inte betalar sina fakturor för tjänster som de aldrig beställt eller utnyttjat.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2003

Mamman i en familj på Österlen berättar att det inte är lönt att försöka bestrida fakturorna. Åtminstone inte genom att skicka rekommenderade brev eller försöka skicka e-mail till bolagen bakom porrsajterna. - Vi fick i november en räkning på 299 kronor från bolaget Scanbill i Malmö som uppgav att om den inte betalades inom 30 dagar så skulle vi krävas på 1500 kronor. Vi bestred kravet i ett rekommenderat brev, som kom i retur eftersom bolaget inte löst ut det, berättar kvinnan. Strax innan julhelgen damp en betalningspåminnelse ner i brevlådan hos familjen och denna gång var avsändaren InternetB. Ett nytt rekommenderat brev skrevs, men inte heller detta löstes ut. - Vi provade då att skicka e-mail till InternetB. Trots att vi försökte i två dagar fick vi ständigt besked om att det inte gick att nå mottagaren, berättar kvinnan, som undrar vad som nu skall hända. Hon vill inte ringa till InternetB eftersom ett samtal kostar 19:90 kronor per minut.... - Om det är omöjligt att få mottagarbevis på rekommenderade brev tycker jag att man skall skriva ett vanligt brev och spara en kopia på brevet, säger Sanna Wallerstedt. Hon och Elisabeth Cederholm jobbar som konsumentsekreterare i Ystad. - Det är de aktuella bolagens sak att visa att avtal ingåtts. Därför tycker jag inte att de som fått falska fakturor skall behöva vara oroliga, påpekar Sanna Wallerstedt. Som Allehanda tidigare berättat har Konsumentverket anmält ett av bolagen Trom Brom Srom, som först fanns i Malmö och därefter i Stockholm, för vilseledande marknadsföring. Dessutom har Stockholmspolisens bedrägerirotel inlett en förundersökning om bedrägligt beteende mot samma bolag. - Trots detta får vi fortfarande många förfrågningar från oroliga konsumenter som fått porrsajtfakturor för tjänster som de säger att de varken beställt eller utnyttjat, konstaterar Sanna Wallerstedt.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons