Nyheter

Fängelsestraff för heroinsmuggling

Det blev långa fängelsestraff för de fyra Malmöbor som varit inblandade i smugglingen av stora mängder heroin i Europa förra sommaren. Ett gränsöverskridande samarbete mellan polis och åklagare i flera länder blev Malmöbornas fall.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2004

Två män, 28 och 29 år gamla, dömdes till 14 års fängelse vardera för grovt narkotikabrott. En 51-årig man dömdes till åtta års fängelse för samma brott och en 21-årig kvinna fick ett och ett halvt års fängelse för medhjälp till grovt narkotikabrott. Den 51-årige mannen kommer att utvisas efter avtjänat straff. Kammaråklagare Anders Ikander var nöjd med domen som föll i Malmö tingsrätt på fredagen. "Eftersom det är fråga om grov brottslighet blir det så här stränga straff. Lagen ger inte utrymme för något annat, säger Anders Ikander till TT." Åtalet omfattade två bilresor sommaren 2003. I den första hämtades cirka 25 kilo heroin i Kosovo och levererades till en mottagare i Amsterdam. Den andra resan var tänkt att gå mellan Rumänien och Nederländerna med närmare 27 kilo heroin, men avbröts när den 28-årige mannen och den 21-åriga kvinnan stoppades i en ungersk gränskontroll. Det var 29-åringen och 51-åringen som organiserade narkotikatrafiken. 28-åringen fungerade som kurir och transporterade heroinet, medan den 21-åriga kvinnan fungerade som resesällskap och höll reda på ekonomin i samband med knarkaffärerna. Den 29-åriga mannen tycks ha fungerat som den främste initiativtagaren till båda resorna. Det var i hans bil som paret färdades och vid Kosovotrippen åkte 29-åringen själv och medverkade när heroinet anskaffades. Under resorna har han, och till viss del 51-åringen, också stått i tät telefonkontakt med knarkbilen. Smugglingen kunde avslöjas efter ett tätt samarbete mellan polis och åklagare i flera länder. "Telefonavlyssningen var väldigt betydelsefull i det här målet. Genom att telefontrafiken mellan de inblandade avlyssnades fick vi fram en omfattande bevisning, säger Anders Ikander."

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.