Nyheter

Får betala leveransskulder?

Stämningsansökan lämnades nu in till Ystads tingsrätt mot en styrelseledamoten iett fiskföretag i södra Skåne. Företaget försattes i konkurs den 28 maj. I ansökan begärs att ledamoten blir betalningsansvarig för de 108 000 kronor som företaget sägs vara skyldig en leverantör i Sollentuna.
Nyheter • Publicerad 2 september 2002

Företaget i Sollentuna levererade fisk och skaldjur till fiskföretaget och fakturerade leveranserna med tio dagars betalningsvillkor. Fakturorna från den 22 december i fjor och framåt är sedan lång tid tillbaka förfallna till betalning. Ystads tingsrätt försatte den 28 maj i år fiskföretaget i konkurs. I sin stämningsansökan uppger leverantören i Sollentuna att kundens bolag redan i början av år 2 000 hade förbrukat mer än halva sitt aktiekapital. Enligt leverantörens juridske ombud Per-Inge Gustafsson, juristhuset Lexia i Helsinborg, var fiskföretaget därmed enligt paragraf 13:2 i aktiebolagslagen redan då likvidationspliktigt. Detta medför, menar ombudet, ett personligt betalningsansvar för bolagets ende ordinarie styrelseledamot. -Avtalet mellan leverantören och fiskföretaget sträcker sig från november i fjor till mars i år. De skulder till leverantören som inte betalts omfattas alltså av ställföreträdaransvar, uppges i stämningsansökan. Ystads tingsrätt får nu avgöra om bolagets ende ledamot skall krävas på de 108 000 kronor som lär finnas i skulder och på de rättegångskostnader som uppstår vid en förhandling i tingsrätten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.