Annons
Nyheter

Far överraskade mor med besök

Nyheter • Publicerad 27 maj 2005
Foto: 

Roland Almberg är i dag 68 år och bor i Hammenhög, men han växte upp på Södermalm i Stockholm. Därifrån kommer hans minnen:

"Min far såg jag sällan. Han var nu förflyttad till Husqvarna med uppgift att bygga upp luftförsvaret för Husqvarna Vapenfabrik. Emellertid en kväll sommaren -43 dundrade det till på Wollmar Yxkullsgatan där vi bodde. Min mor och jag stack ut våra huvuden genom fönstret.

Annons

Jag hörde min fars stämma: Kompani halt!.

Fyra lastbilar med kanoner på släp samt cirka femtio beväpnade soldater slog läger utanför vår port. Min far steg ur en av terrängbilarna, som hade en antenn på taket, lutade sig in och sade något till föraren. Kastade en snabb blick på alla nyfikna och skyndade sig sedan in i vår port.

Vi bodde på femte våningen, varför min mor och jag lyssnade efter hissen: Men nej, i stället stacks nyckeln i låset innan vi hunnit blinka och Ivar, min far, stod innanför dörren.

En klapp på huvudet fick jag samt fem kronor. Därefter stängdes dörren till sovrummet. Tjugo minuter senare kom min far ut ur rummet, han justerade sitt koppel. Jag fick ytterligare fem kronor samt förhållningsorder om att sköta om min mor. Bakom min far stod mor, med rosor på kinderna och tårar i ögonen, viskande: Var rädd om dig!

Någon minut senare hördes min fars röst: Kompani marsch. Och bilarna med kanoner och manskap försvann. Jag var fem år och förstod inte så mycket, men mamma var glad i flera veckor, och jag var glad över, att för en tid, vara kvarterets rikaste kille med mina tio kronor."

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons