Annons
Nyheter

Färre bilar underkänns av Bilprovningen

Det var färre bilar som blev underkända hos Bilprovningen förra året jämfört med föregående år. Det beror framför allt på att det skett en föryngring av den svenska bilparken.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2005

Nästan var tredje fordon (1223000 av 3952864) som besiktades hos Bilprovningen hade så allvarliga fall att ombesiktning krävdes. 9000 fordon hade så allvarliga fel att de belades med körförbud och minst 130 fordon per dag bedöms vara i så dåligt skick att ägaren tar fordonet ur trafik.

Enligt Bilprovningens statistik har andelen underkända personbilar minskat från 35 procent till 32 under de senaste fem åren och det beror på vi kör omkring med betydligt nyare bilar idag än för fem år sedan.

Annons

Var fjärde buss underkändes förra året på grund av brister i bromssystemet. Det är ingen förändring jämfört med närmast föregående år.

Lägsta andelen underkända bussar fanns i Skåne, där 19 procent underkändes på grund av bromssystemet.

Andra län där omkring var femte buss underkändes var Uppsala, Södermanland, Östergötland, Västmanland och Västerbottens län.

Den största resultatförbättringen för bromssystemet hade bussarna i Jämtlands län där 30 procent underkändes 2003, jämfört med 22 procent förra året. Det beror till största delen på att det skett en rejäl föryngring av bussparken i Jämtland under året.

Bilprovningen granskar sedan något år tillbaka även husvagnarnas gasolsystem. Under de här två åren har drygt 11000 husvagnar (fem procent) underkänts på grund av läckage i gasolsystemet. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons