Annons
Nyheter

Fem av dåden kopplas ihop

Teknisk bevisning binder serieskytten till fem av femton oförklarliga skottdåd i Malmö, erfar Sydsvenskan. Ett av dem är mordet på 20-åriga Trez West Persson i Ögårdsparken i oktober förra året.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2010
Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Polisen bekräftade tidigare i veckan att samma vapen avlossats i flera av de femton skottdåd som drabbat Malmö det senaste året.

Enligt en av Sydsvenskans källor handlar det om fem tillfällen där polisen vet att samma pistol använts, ett grovkalibrigt vapen, som utan vidare hade kunnat döda fler.

Annons

Det är en slump att inte fler av de beskjutna skadats värre än vad som skett. Risken att några av de övriga offren skulle ha dött i attackerna anses ha varit påtaglig.

En av de platser där polisen säkrat spår efter serieskyttens vapen uppges vara den plats vid Ögårdsparken där 20-åriga Trez West Persson sköts till döds förra året. Vid den skottlossningen skadades också West Perssons manlige vän, en person med utländsk bakgrund som vid tidpunkten hade permission från sitt fängelsestraff. Han var den egentliga måltavlan, enligt polisens teori.

Det ouppklarade mordet på Trez West Persson var det som fick länskriminalpolisens spaningsledare Mats Lassén att börja titta bredare på fallet. Det upptäcktes att mordvapnet som användes i Ögårdsparken också använts i andra uppmärksammade skottlossningar.

Polisen förstod att de kanske jagade en serieskytt som hyste agg mot personer med invandrarbakgrund.

Utredningsledningen har hittills inte velat bekräfta huruvida mordet på Trez West Persson är ett av dem som polisen, på teknisk väg, lyckats knyta till serieskytten.

Utöver de fem fall som, enligt uppgifterna till Sydsvenskan, knyts till samma vapen granskar polisen ytterligare tio händelser där exempelvis tillvägagångssätt och andra omständigheter tyder på att det kan röra sig om samma gärningsman.

Men polisen är tydlig med att betona att det kan röra sig om flera skyttar och andra motiv bland de femton fallen.

– Våra teorier och hypoteser är givetvis underbyggda, men de är ingen absolut sanning, det måste man komma ihåg, säger Börje Sjöholm, chef över länskriminalpolisen i Skåne och kommenderingschef över den aktuella utredningen.

Under gårdagen var experter från Rikskriminalpolisens mordkommission i Malmö för att initieras i fallet. Enheten har tidigare bidragit till att uppmärksammade fall som Hagamannen, mordet på Anna Lindh och barnamorden i Arboga kunnat klaras upp.

Börje Sjöholms förhoppning är att den samlade kompetensen – länskriminalens ordinarie utredare, förstärkta av mordkommissionen och gärningsmannaprofilgruppen – ska föra utredarna närmare ett gripande.

Annons

– Det finns en färdig organisation och för oss är det bara att peta in folk i rutor. Vi arbetar efter ett beprövat koncept.

Polisen väntar ännu på svar från Statens kriminaltekniska laboratorium i några av fallen som ses som högintressanta i utredningen. Analyserna där lär ge svar på om det aktuella mordvapnet använts i fler än de fem fall som hittills dokumenterats.

Sydsvenskan har sökt kommenderingschef Börje Sjöholm rörande uppgifterna om Trez West Persson och de fem hoplänkande fallen, dock utan framgång.

INTERNAL INTERNAL
Daniel Persson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons