Fladdermöss i Fyledalen har fått lämna blodprov
Innan Fyledalens fladdermöss fick dra sig tillbaka för vintervila blev en del av dem tillfälligt infångade.
I ett projekt där både Smittskyddsinstitutet och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) deltar fångade man under ett antal sensommarnätter in fladdermöss i Fyledalen för att undersöka om djuren bär på lyssaviruset.
- I Danmark finns lyssa hos fladdermöss. Så det är inte alls omöjligt att det finns i Skåne också, berättar Anna-Lena Hammarin, medicinsk biolog på Smittskyddsinstitutet och en av de ansvariga för projektet.
För att hitta de rätta platserna att sätta upp nät på och artbestämma djuren tog man hjälp av flera fladdermusexperter. Ett femtiotal fladdermöss fångades in i särskilda nät och hanterades försiktigt för att klara undersökningen utan skador. Därefter togs blodprover - ett pillegöra med tanke på fladdermössens minimala blodkärl - samt saliv- och avföringsprover. Sedan tidigare har SVA undersökt hjärnan på fladdermöss som hittats döda och skickats in. Men prover på levande djur kan enligt Anna-Lena Hammarin ge betydligt mer information.
Fladdermöss i Europa bär på ett par olika varianter av lyssaviruset - genotyp 5 eller 6. Det är alltså inte samma virus som vid "klassisk" rabies - genotyp 1, den variant som förekommer hos marklevande djur i Europa och på andra håll.
Rabies orsakad av lyssavirus av genotyp 5 och 6 är när den väl brutit ut hos människor lika dödlig som klassisk rabies. Men forskningen hittills tyder på att det kan krävas större mängd virus av typ 5 oc h 6 för att sjukdomen ska utvecklas.
Alla som hjälpt till med provtagningen är vaccinerade mot rabies. För några år sedan dog nämligen en brittisk fladdermusforskare efter att ha smittats av en fladdermus i Skottland, berättar Anna-Lena Hammarin. Men någon större anledning för allmänheten att bli rädd för fladdermöss i omgivningen finns det inte, säger Anna-Lena Hammarin.
- I Holland till exempel där man sedan länge vet att en viss andel bär på lyssa bor det fladdermöss på vindar som tidigare. Men man ska ha respekt för dem och alltid använda skyddshandskar om man av någon anledning måste ta i levande eller döda fladdermöss.
Även om rabies är en av de dödligaste sjukdomar som finns så har smittan en egenskap som i sammanhanget trots allt ger vissa fördelar.
- Det går att ge vaccin i efterhand om man blivit biten eller på annat sätt exponerad för viruset. Man ska söka hjälp så fort som möjligt.
Förutom i Fyledalen har forskarna också tagit prov på fladdermöss i Stockholmstrakten. Proverna håller nu på att analyseras på SVA och Smittskyddsinstitutet och man räknar med att ha resultaten klara under hösten. En liknande undersökning planeras till nästa sommar.