Annons
Nyheter

Fler värmestugor i Kristianstads kommun

På orter som saknar el i Kristianstads kommun ges möjlighet att laga mat och övernatta
Nyheter • Publicerad 14 januari 2005

Det ska bli kallare till helgen. Men redan i går öppnades värmestugor i Kristianstads kommun med möjlighet att laga mat och övernatta i delar av kommunen som fortfarande saknar el.

" Många har klarat sig bra hittills, men nu har de varit utan ström i nästan en vecka och till helgen ska det bli kallare, förklarar Jonas Nilsson, vakthavande brandingenjör initiativet att öppna värmestugor framför allt i kommunens norra delar. I går kväll öppnades tillfälliga värmestugor i Arkelstorps brandstation, Skepparslövs församlingshem, i Immeln och på Ivögården på Ivö.

Annons

Ivögården kommer att hålla fortsatt öppet och i dag öppnar dessutom gamla skolan i Mjönäs och Vånga församlingshem.

" Sedan får vi prioritera vidare efter hur behovet ser ut och när elen beräknas komma tillbaka, säger Jonas Nilsson.

Värmestugorna bemannas av Civilförsvarsföreningens medlemmar och förutom värme erbjuder de möjlighet att laga mat och i viss mån övernattning. Lokalerna är öppna för alla som står utan ström.

2000 utan telefoni

Av Telia Soneras kunder är det tusentals som fortfarande saknar telefoni. I Skåne står cirka 7100 hushåll utan.

I såväl 0451- som i 0456-området är det ännu omkring 1000 abonnenter i respektive område som ännu inte fått tillbaka sin telefoni. Däremot är ingen som saknar i 044-området.

Strax före midnatt sa man på Telia Soneras presstjänst att man arbetar för fullt för att åtgärda problemen. Förhoppningsvis kan de flesta abonnenter åter ringa under fredagen.

När det gäller Telia Soneras mobiltelefoni rapporteras att 92 procent av företagets basstationer i Skåne åter är i drift.

I Skåne saknade vid 23-tiden i går kväll drygt 7 600 Sydkraftkunder el. I nordöstra Skåne fanns strömlösa hushåll i Kristianstads, Hässleholms, Östra Göinge och Osby kommun. I Bromölla fanns inga Sydkraftkunder utan ström.

Text: Mikael Hallqvist och Åsa Pearce

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons