Annons
Nyheter

Folk utan försvar

Folk och Försvars rikskonferens är i år mest en rikskonferens för folk. Försvaret har i stort sett tackat nej till att delta.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2005

Av de 15 till 20 höga militärer som inbjudits kommer bara tre, ÖB Håkan Syrén, hemvärnschefen Alf Lindström och Bo Waldemarsson från militärdistrikt Mitt.

Syrén själv fattade i samband med katastrofen i Indiska oceanen beslutet att dra ned försvarets deltagande. Rikskonferensen samlar cirka 300 deltagare.

Annons

ÖB anser att det är bättre att militären arbetar med att underlätta situationen för de lidande i katastrofområdet i Asien och de drabbade efter stormen i södra Sverige än att lägga resurser på konferensen i Sälen, förklarar försvaret.

Folk och Försvars generalsekreterare Lars Ekeman beklagar att försvaret uteblir.

– Vi skickade ut lika många inbjudningar som vanligt men försvaret har valt att starkt begränsa sitt deltagande, säger Ekeman.

Folk och Försvars rikskonferens är normalt ett forum för kontakter mellan militären och civila organisationer, en viktig mötesplats. Utan brett deltagande från militärens sida blir det en mötesplats för civila som pratar om försvaret.

ÖB ska hålla sitt anförande på tisdagen och väntas uppehålla sig vid krishantering snarare än försvarets framtid.

I februari ska ÖB presentera sin ekonomiska plan för hur försvaret ska hantera de kraftigt minskade anslagen. Det blir en del radikala förändringar för grundorganisationen och materielen.

Men försvarets ovissa framtid har hamnat i skymundan på årets Folk och Försvar.

ÖB övervägde ett tag om man inte skulle ställa in hela konferensen, på grund av katastrofen i Indiska oceanen. Konferensen hålls trots allt, men försvaret stannar hemma. (TT:s utsände)

Thomas Höjeberg

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons