Annons
Nyheter

Företagare gnuggar händerna

ESS och MAX IV i Lund kommer att locka tusentals köpstarka människor att flytta till Skåne. Företagare i sydöstra Skåne borde redan nu förbereda sig för vad som komma skall, tycker näringslivsutvecklare Henrik Berven.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2014
Pausmingel. Näringslivsstrateg Henrik Berven pratar med Sparbanken syds Per-Uno Alm och Tillväxt syds Maria Hammenberg under gårdagens ESS- och MAX IV-seminarium i Tomelilla.Foto: Foto: Fredrik Sjöstrand

– Även om spaden inte är i marken för ESS ännu, intressera er för detta nu. Tänk internationellt, översätt era hemsidor till engelska, tänk ut erbjudanden som kan vara intressanta för den här gruppen. Det kommer att löna sig.

På onsdagen bjöd Region Skåne, tillsammans med näringslivscheferna i Ystad, Simrishamn, Tomelilla och Sjöbo, in företagare till ett seminarium inför byggstarten av den stora europeiska forskningsanläggningen ESS och MAX IV-laboratoriets fortsatta byggnation.

Annons

Syftet var att väcka intresset för affärsmöjligheterna i samband med ESS och MAX IV bland företagare i sydöstra Skåne.

Planerad stadsdel

Henrik Berven, näringslivsutvecklare på Region Skåne, berättade bland annat om den planerade stadsdelen i Lund, Science Village Scandinavia, som kommer att rymma både kontor och bostäder.

Han fick bistånd med lite statistik från Per-Uno Alm, som är näringslivsstrateg på Sparbanken Syd i Ystad.

– Jag har räknat lite på det här. ESS och MAX IV förväntas ha 800 anställda, 3 000 leverantörer och 4 000 användare per år. De här 7 800 personerna är inga lågbetalda personer. Om man räknar lågt och säger att de i snitt tjänar en halv miljon om året, så är det ju nästan fyra miljarder kronor. Det handlar alltså om en köpstark grupp och mycket pengar som kommer hit, sa Per-Uno Alm.

En av dem som kom till seminariet var Lise Willumsen, som säljer profilreklam genom sitt företag Kevinis i Sjöbo.

Ringar på vattnet

– Om det verkligen lossnar för ESS så tror jag att det kommer att bli ringar på vattnet även hit till oss. Alla kan ju inte bo i Lund. Jag tror att många som kommer för att jobba på de här anläggningarna kommer att vilja bo på vår sida Skåne, där vi kan erbjuda vacker natur och fina miljöer.

Det kom dock bara en handfull företagare till seminariet i Tomelilla. Lise Willumsen påpekade att det trots allt finns oklarheter kring ESS, då finansieringen inte är klar. Medierna har de senaste dagarna rapporterat att endast 65 procent av budgeten är i hamn.

Men Henrik Berven vill tona ner turerna kring finansieringen.

– Det går mycket rykten. Jag tycker inte att man ska känna någon oro för att detta ska stupa på finansieringen. Jag tror att man kommer att starta bygget av ESS till sommaren, som planerat, även om inte hela finansieringsbiten är klar. Jag tycker inte att man ska tänka på vad som kan gå fel, utan i stället ladda för möjligheterna.

Taner Caliskan
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons