Fortsatt gemensam upphandling i Sydöst
– Det är oerhört svårt att svara på. Frågan kan egentligen inte besvaras förrän samordningen pågått några år och att vi gjort större upphandlingar ihop, säger Peter Lindgren, samordnare av upphandlingsverksamheten med placering i Tomelilla kommun.
Målet är att alla större inköp – så kallade ramavtal – ska göras gemensamt för de fyra kommunerna. Med sammanlagt 80 000 invånare blir man en större aktör och har lättare för att pressa priser och att få bättre villkor i avtalen. Teoretiskt kan det dock handla om fem procent lägre kostnader för kommunerna. De fyra kommunerna köper i dag varor och tjänster till ett sammanlagt värde av 800 miljoner kronor årligen. Stämmer femprocents-teorin också i verkligheten handlar det om cirka 40 miljoner kronor varje år i besparingar för skattebetalarna i kommunerna.
Bättre kompetens på området för offentlig upphandling samt förmånliga villkor och bättre priser. Ungefär så kan man sammanfatta bakgrunden till att de berörda kommunerna valt att samarbeta i det här fallet. En förväntad skärpning av lagstiftningen på området spelar också en väsentlig roll bakom intresset. Det framgår av den rapport som Peter Lindgren tagit fram efter drygt ett års erfarenhet av gemensamma upphandlingar. Kommunerna har nu också en gemensam policy för upphandling när det gäller till exempel miljöanpassade inköp. På drygt ett år har Sjöbo och Tomelilla gemensamt konkurrensutsatt komvux och svenska för invandrare (SFI). För den upphandlingen svarade Tomelilla.
Vidare har Tomelilla tillsammans med Ystad tagit fram underlag för konkurrensutsättning av städverksamheten. Den faktiska upphandlingen genomfördes dock var för sig. Ystad har därefter föreslagit att en privat entrepenör ska ta över tvätt, inköp av mat och hantering av nycklar till bostäderna inom hemtjänsten i kommunen.
– Det erbjudande har gått ut till de andra kommunerna och här finns nu ett tjänstemannaförslag som är mbl-förhandlat, säger Peter Lindgren
Ytterligare exempel på gemensamma och genomförda upphandlingar är personbilar i Simrishamn, Sjöbo och Tomelilla, inköp av mobiltelefoner där också Skurup och Trelleborg drog nytta av samordningen. Tomelilla och Ystad har också samordnat upphandlingen av företagshälsovård och när det gäller inköpen av laboriatorieanalyser har detta genomförts för Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad. Samordningen fortsätter och närmast kan arbetskläder, servicetjänster inom hemtjänsten, kontorsmaterial och drivmedel bli aktuella.