Annons
Nyheter

Fullsatt och långa köer till stödkonserter

Värme, hopp och vilja att hjälpa, uttryckt i superb musik och ordkonst bjöds när Södra Mellby kyrka i går var platsen för två stödkonserter för de drabbade i Sydostasien.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2005
Poeten, författaren, musikern och sångaren Jacques Werup pratsjöng på sitt klassiska Werupvis om att det aldrig är för sent för kärlek. Michael Saxell stod för komp.
Poeten, författaren, musikern och sångaren Jacques Werup pratsjöng på sitt klassiska Werupvis om att det aldrig är för sent för kärlek. Michael Saxell stod för komp.Foto: 
Göran Söllscher göt nytt liv i den ofta spelade "Cavatina".
Göran Söllscher göt nytt liv i den ofta spelade "Cavatina".Foto: 
Skådespelerskan Lena Endre läste Bodil Malmstens dikt "Sorg".
Skådespelerskan Lena Endre läste Bodil Malmstens dikt "Sorg".Foto: 

Öppna era hjärtan, och era plånböcker! Så inledde kyrkoherden Cerny Ericson i går den första av söndagens två stödkonserter i Södra Mellby kyrka.

Köerna ringlade sig långa, både till de provisoriska parkeringarna och till själva kyrkan. Många fick inte plats vid första föreställningen trots att kyrkan rymmer en bit över 500 besökare.

Annons

Någon fast entréavgift togs inte ut av församlingen som stått som arrangör. I stället samlades pengar in till Lutherhjälpen efter föreställningen, och slutresultatet blev drygt 120 000 kronor som oavkortat går till Asienhjälp. Först ut var gitarristen Göran Söllscher som hade äran att både inleda och avsluta föreställningen. För att introducera nästa artist drog sig kyrkoherden till minnes sin revolutionära ungdom på 70-talet.

– Mikael Wiehe var med både då och nu!

Både Wiehe och näste man med gitarr - Ola Magnell - bjöd fullt ut på sina varma röster, rättframma personligheter och känslomättade sånger, och belönades båda med föreställningens kanske längsta applåder. Och det skulle egentligen varit fler män med gitarr - Mats Ronander fick lämna återbud i sista stund.

Skådespelerskan Lena Endre läste dikten Sorg - skriven av Bodil Malmsten bara någon vecka efter annandagens katastrof. Författaren Klas Östergren läste en märklig, vacker och oroande nyskriven text om liv, död och hopp.

Dreamboat Jazzband tog därefter i med ångande tradjazz och den tvära kontrasten fungerade bra. Bandet påpekade att vi kanske har glömt vad klassikern "Down by the riverside" faktiskt handlar om - det vill säga att möta sin skapare. Jacques Werup sjöng liksom Ola Magnell om kärlek, eller snarare pratsjöng på sitt eget vis med komp av Michael Saxell.

– Det kanske är tjatigt med fler kärleksvisor. Men det är mer tjatigt med bristen på kärlek i världen, sa Jacques Werup, som också fick några av sina dikter lästa av Lena Endre.

I regissören Richard Hoberts betraktelse rymdes föreställningens grundstämning väl.

"Vi måste gå vidare från modfälldhet och sorg och hjälpa till. De drabbade i Ostasien kan vi hjälpa med våra pengar - för dem i Sverige som drabbats kan vi ge vår tid. Många är döda, men vi får inte sluta leva för det. Ur det döda reser sig det levande.

Ulrika Wangel

044-18 55 00

nyheter@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons