Nyheter

Fullt upp för bärgaren

Jan Lindgren på Assistancekåren Ystad-Sjöbo behövde knappast sitta och rulla tummarna i går. När YA kollade läget vid 16-tiden höll han på att bärga en lastbil i Hedvigsdal. Och när det var klart bar det i väg vidare mot Starrarpsån, där en bilist oturligt nog hade kanat ner.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2002
Bilen hade sånär rullat ner i ån. Bild: Sprisse Nilsson
Bilen hade sånär rullat ner i ån. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

- Jag har haft fullt upp sedan niotiden i morse. Inga större intermezzon, dock. Folk kör fast eller kanar av vägen, det är vad det handlar om, berättade Jan Lindgren. Bilen var vära att rulla ner i ån. Bild: Sprisse Nilsson" BORDER="0"Bilen var vära att rulla ner i ån. Bild: Sprisse Nilsson På eftermiddagen hade han hunnit bärga sex personbilar och fem lastbilar i Ystads kommun. - Snöovädret är som mest kännbart i de östra delarna. Ingelstorp, Hedvigsdal och Glemmingebro, för att ta några exempel. Ystad har varit tämligen förskonat. Men uppåt Sövestad börjar det bli besvärligt. Polisen i Ystad hade vid 16-tiden fortfarande inte rapporterat några personskador i samband med avåkningarna. - Folk kör väl försiktigt. Och många undviker nog att köra över huvud taget, sa inre befäl. Vid 21-tiden på kvällen hade bara två olyckor rapporterats till Ystadspolisen. Det ena var en bil som voltade vid Hannas, på riksväg 9, vid 17.30-tiden. Föraren, som var ensam i bilen, fördes till sjukhus, utan allvarliga skador. Det andra var avåkningen vid Fränninge där bilen hamnade i Starrarpsån. Vid den avåkningen var det ingen som skadades. Åtminstone fast mark under hjulen. Men det blev vidare färd med bärgningsbilen. Bild: Sprisse Nilsson" BORDER="0"Åtminstone fast mark under hjulen. Men det blev vidare färd med bärgningsbilen. Bild: Sprisse Nilsson Men alla olyckor och avåkningar rapporteras inte till Ystadspolisen. En del kommer bara till ledningscentralen i Malmö som i går kväll kunde berätta om ett flertal avåkningar i sydöstra Skåne under dagen. I flera fall skickades ingen polisbil, det gör man endast om det är en svårare olycka eller om vägar är blockerade. Värst drabbat i sydöstra Skåne i går var Sjöbo och Simrishamn, enligt Sven Nilsson på ledningscentralen. - Ju längre norrut desto värre, sade han. Men några allvarliga olyckor med personskador var det inte. - Det har varit avåkningar och plåtskador, säger han. Såväl i Ystad som i Malmö hade man på kvällen intrycket av att väglaget förbättrats. Fotnot: Priset för en bärgning varierar avståndet. Men kunden får räkna med en självrisk på cirka 1 000 kronor. Försäkringsbolaget står för resten. Ibland kan det handla om ett par tusen kronor totalt. Oftast stannar priset runt 1 200-1 300 kronor för en bärgning, medan starthjälp brukar kosta mellan 600 och 700 kronor.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.