Annons
Nyheter

Greenpeace försöker stoppa trålare

Två aktivister från miljöorganisationen Greenpeace tog sig på onsdagsförmiddagen ute till havs ombord på den svenska fiskebåten Runavik nordost om Bornholm. De vill få besättningen att avbryta sitt fiske efter torsk.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2003

- Vi är där för en fredlig protest. Vi har banderoller ombord och vi pratar med kaptenen för att försöka få honom att stoppa fisket, säger organisationens talesman Stuart Thomson till TT. Aktionen genomfördes långt ute till havs nordost om Bornholm, precis vid en av de platser i Östersjön där stora mängder torsk just nu samlas för att börja leka. Greenpeacefartyget Esperanza, med 39 man ombord, har varit på plats sedan i måndags. Aktivisterna har kontaktat ett tiotal svenska, tyska och danska fiskebåtar i farvattnen. De har överlämnat brev med sin kritik mot torskfisket och spänt ut banderoller för att påverka fiskebåtarnas besättningar. På onsdagsmorgonen gick de alltså ett steg längre. Men Stuart Thomson ville i början av aktionen inte gå in på hur långt aktivisterna tänkte gå för att stoppa fisket. - Det får vi se framöver. Just nu pratar vi bara med kaptenen och försöker övertyga honom , sade Stuart Thomson. Greenpeace arbetar för ett tillfälligt stopp av torskfisket tills bestånden har hämtat sig. Organisationen efterlyser också en effektiv kontroll- och förvaltningsplan för framtida torskfiske i Östersjön. De senaste månaderna har svenska fiskare vittnat om att det för närvarande finns stora mängder torsk i Östersjön. Detta anser många inom yrkeskåren talar mot ett fiskestopp. Men Greenpeace gör, inte oväntat, en annan bedömning. Visst finns det torsk, men det är huvudsakligen småtorsk som ännu inte hunnit bli könsmogen, hävdar Stuart Thomson. - Den är under 35 centimeter. Torsken blir könsmogen efter 45 centimeter, så man måste se till att de får växa, säger han.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons