Nyheter

Hamnkampen i Skåne går in i ny fas

Många vill vara med. Få ska väljas ut. Statens hamnutredare har nu kommit till Skåne för se ut vilka hamnar som är de mest betydelsefulla.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2007

I Sverige finns 53 hamnar och staten kan omöjligt ställa upp med moderna vägar och järnvägar till alla.

Därför har regeringen gett utredaren Bengt-Owe Birgersson i uppdrag att peka ut de som är av störst vikt för landet. Enligt honom själv kan det handla om ungefär 8– 10 olika hamnar. Av dem väntas en eller ett par ligga i Skåne.

– Det handlar inte om att hamnarna ska få statliga bidrag utan att staten ska se till att det finns bra förbindelser till hamnarna. Staten kan inte fixa järnväg till 50 hamnar. Vi måste satsa där det gör mest nytta, säger han.

De fyra största hamnarna i Skåne konkurrerar om att få komma med: Malmö, Helsingborg, Trelleborg och Ystad. För att bilda sig en uppfattning om dem ska Bengt-Owe Birgersson resa runt i Skåne i tre dagar.

– Jag kan inte säga att någon är självklar i dagsläget och jag vill ha öppna kort några månader till. Kriterier som ligger till grund för bedömningen är vilka hamnar som hanterar störst andel gods, hur framtiden väntas bli och hur infrastrukturen ser ut i dag. Men det är också viktigt att lyssna på näringslivet, menar Bengt-Owe Birgersson. Önskemål från export- och importföretag, åkerier och järnvägsföretag väger tungt.

– Det är de som är marknaden och har varorna som ska transporteras genom hamnarna. De kan bäst avgöra vad som är bäst.

Vad händer då med de hamnar som inte skulle bli utvalda?

– Det handlar inte om att vi väljer ut tio och sedan måste resten stänga. Tio ska vara fullservicehamnar men vi kommer fortfarande att ha ett antal nischade industrihamnar i framtiden.

På längre sikt så avvecklas nog en del av de 53 hamnarna för att kajerna börjar bli dåliga, tror Bengt-Owe Birgersson. Han kan också tänka sig att grannhamnar börjar samarbeta.

– Det kommer säkert också att finnas hamnar som utvecklas på ett sätt som jag inte kan förutse i dag. Som vi om några år kommer att säga att den hamnen borde varit med. Då kanske den läggs till. Det här handlar inte om liv eller död.

Fast för till exempel Ystads hamn anses beslutet mycket viktigt. Här funderar man som bäst på att bygga ut hamnen och kommunen har de senaste åren satsat hundratusentals kronor på att uppvakta regeringen för att den ska inse vikten av Ystad som transporthamn. Till Allehanda säger Ystads kommunalråd Thomas Lantz (m) att regeringsbeslutet inte är avgörande för om det blir en utbyggnad, men det det vore bra om regeringen fick upp ögonen för Ystad. Då skulle det kanske bli självklart med förbättringar på E65, väg 13 och väg 19 till Ystad som idag inte anses fullgoda för lastbilstrafik.

När det gäller infrastruktur ligger både Malmö och Trelleborg bättre till, nära stambanan och motorväg.

Fast oavsett vad som händer tror han att både Ystad och Trelleborgs hamnar behövs i framtiden. På frågan om det kan bli ett samarbete svarar han:

– Ystad kommer att fortsätta att ha en hamn i alla händelser. Och vi är inte främmande för att pröva nya möjligheter. Leif Borgemark som är hamnchef i Trelleborg ser fram emot utredningen men vill inte ha någon synpunkt på ett samarbete med Ystad.

– Vi ser inte det här beslutet så dramatiskt. Vi har den trafik vi har. Och vi vill verka vertikalt. Horisontellt har vi koll på Ystad av konkurrensskäl. Men de som vi har samarbete med i dag är Travemünde, Rostock och Swinoujscie.

I dag ska Bengt-Owe Birgersson besöka Trelleborg och Ystad. Sitt slutgiltiga förslag redovisar han till regeringen i höst och under våren 2008 räknar regeringen med att ta ställning till vilka hamnar som är strategiska för landet.

Jessica Ziegerer

04141 55 78 68

jessica.ziegerer@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.