Annons
Nyheter

Här kan husköparna provbo

Hur lär man känna ett hus? Ett gammalt hus åker man och tittar på där det står. Ett nytt hus kan man däremot välja i kataloger eller se som visningshus. Eller så kan man sova i det. I alla fall om det är gjort i betong.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2005
I både huset och trädgården finns det en hel del föremål i betong, gjorda av designers.
I både huset och trädgården finns det en hel del föremål i betong, gjorda av designers.Foto: 
Inredning och färgval i huset är anpassat efter önskemål från målgruppen som är 55+.
Inredning och färgval i huset är anpassat efter önskemål från målgruppen som är 55+.Foto: 
Kerstin och Bertil Nilsson från Skurup var de första som fick uppleva visningshuset på nära håll i ett helt dygn. Båda var nöjda med upplevelsen och tyckte att de fick tid till att uppleva detaljer som de annars kanske inte hade lagt märke till.
Kerstin och Bertil Nilsson från Skurup var de första som fick uppleva visningshuset på nära håll i ett helt dygn. Båda var nöjda med upplevelsen och tyckte att de fick tid till att uppleva detaljer som de annars kanske inte hade lagt märke till.Foto: 
Under ett år kommer huset Rubin+ att vara tillgängligt för alla som går i hustankar och som vill prova att bo ett dygn i ett betonghus. bilder: Sprisse Nilsson
Under ett år kommer huset Rubin+ att vara tillgängligt för alla som går i hustankar och som vill prova att bo ett dygn i ett betonghus. bilder: Sprisse NilssonFoto: 

Finja Betong har tillverkat betongen som typhuset Rubin+ består av och Bosses Bygg i Ystad har byggt det. Nu står det redo för att ta emot presumtiva husköpare från hela Sverige på Bullerbygatan i Ystad. Hustypen riktar sig främst till husköpare som tillhör kategorin 55+.

– Är man intresserad av att bo ett dygn i huset så kontaktar man Bosses Bygg för att boka in sig, berättar Veronica Jonasson från Finja Betong.

Annons

Dygnet börjar med att man får en rundtur och information på eftermiddagen, sedan blir det massage och trerätters middag.

" För att kunna uppleva huset är det bra om man känner sig avslappnad, menar Veronica Jonasson.

Under kvällen kan man sedan insupa husets karaktär, traska runt i trädgården och senare lyssna på eventuella nattliga ljud i den färdigbäddade eksängen.

På morgonen finns det frukost i kylskåpet och klockan tio kommer någon från Bosses Bygg för att höra synpunkter efter natten och svara på eventuella frågor.

Enligt Veronica Jonasson ligger inte kostnaden för arrangemanget i pengar utan i engagemang och tid.

Huset är en så kallad helhetslösning. Det betyder att allt i huset går att köpa om man vill. Inredningen går i ljusa, jordnära färger och möblerna är gjorda i ek.

" När vi undersökte vilka önskemål gruppen över 55 år hade, visade det sig att just ek var väldigt efterfrågat, säger Veronica Jonasson.

Likaså ett rum med träningscykel, hantlar och andra träningsredskap samt en tv, eftersom den manliga delen av 55+ helst ville kunna se nyheter när de träningsyklade.

Kerstin och Bertil Nilsson från Skurup blev husets första övernattande gäster. De har länge varit intresserade både av betonghus och att flytta till Ystad och tog chansen att få uppleva båda delar under föregående dygn.

Vad gjorde ni för att lära känna huset?

Annons

" Vi gick runt och tittade väldigt mycket, det finns ju många tekniska finesser också, berättar Bertil Nilsson.

Under ett år framåt kommer det att vara möjligt att boka in sig i huset. Det kommer också att anordnas vanliga rundvisningar.

Åsa Meierkord

YSTAD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons