Nyheter

Högskolans läkare dras in

Högskolan i Kristianstads studenter som ska arbeta med barn, gamla eller inom vården kan bära på tuberkulos. I dag görs inga tester. För detta krävs läkarkompetens och vid årsskiftet drogs högskolans läkare in.
Nyheter • Publicerad 18 maj 2004

Sjuksköterskan Solveig Lassesson vid Studenthälsan är orolig för vilka konsekvenser de uteblivna testerna kan få. - Det är ett mycket stort hot att sjukdomen sprider sig bland dem med nedsatt motstånd som barn, gamla och sjuka. En person som är smittad utan att veta om det kan smitta ute på praktikplatsen. Vi ska inte tro att tbc är försvunnen. Den finns på nära håll i Baltikum och i Ryssland, säger hon. Ska vara testade Enligt rekommendation från Region Skåne ska alla studenter inom vård och omsorg vara testade mot tbc. - Vi har fått besked att det ska göras, men inte hur eller av vem, säger Solveig Lassesson. Tidigare vaccinerades alla svenska spädbarn och under en tid testades barnens skydd också i grundskolan. Men personer födda efter 1975 har inte fått något vaccin. Här finns merparten av högskolans studenter. - Till det kommer personer från länder där sjukdomen är vanlig för att bosätta sig här, eller läsa som utbytesstudenter, säger Solveig Lassesson. I dagsläget uppskattar hon att ett tusental studenter på Högskolan Kristianstad behöver tbc-testas, innan de ska ut och praktisera på skolor, och förskolor, sjukhus eller i äldrevården. Studentlivet, där studenterna lever nära varandra, gör också att de som bär på smitta riskerar att föra den vidare till andra studenter. - Av och till har vi i Sverige fall av tuberkulos som drabbar studenter, säger Staffan Banke, verksamhetschef på infektionskliniken på Centralsjukhuset i Kristianstad. I fjol konstaterades ett tiotal fall av tbc i Kristianstad. - Varje enskilt fall kräver spårning. Om personen har arbetat på till exempel ett äldreboende kräver det en ordentlig insats med tuberkulintester och röntgen i flera omgångar, säger Staffan Banke. För att göra tbc-tester krävs specialkompetens. Vid årsskiftet drogs högskolans läkartimmar in. - Eftersom vi inte har någon läkare kan vi inte leva upp till Region Skånes direktiv, säger Solveig Lassesson. I dag är det oklart vem som har ansvaret för tuberkuloskontrollen bland studenterna. - Det är bara en tidsfråga innan en smitta sprider sig bland studenter eller till barn och gamla, säger Staffan Banke. Han tycker att infektionskliniken bör sköta tbc-testerna. Sjukhuschef Ann-Sofi Bennheden föreslår därför till distriktsnämnden i nordöstra Skåne att infektionskliniken ges i uppdrag att ansvara för de förebyggande insatserna mot tbc hos studenterna och att en sjuksköterska anställs för att sköta det. Text: Åsa Pearce

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.