GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hundar fick lida hos före detta poliser

Aggressiva hundar placerades i en bur som var så liten att den bröt mot alla bestämmelser. I en och en halv månad placerade polisen omhändertagna djur på en gård som Länsstyrelsen inte haft tid att inspektera. Ägarna, två före detta poliser, fakturerade under den tiden närmare 200 000 kronor för sina tjänster.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2011

På en gård utanför Malmö har polisen under flera år placerat plågade djur som omhändertagits med stöd av djurskyddslagen.

I huvudsak hundar och katter.

När gården bytte ägare vid årsskiftet 2010, och därför ansökte om ett nytt tillstånd att bedriva djurverksamhet, så hade Länsstyrelsen inte tid att göra en inspektion.

Från nyårsskiftet 2010 till den 18 februari har företaget fakturerat polisen 198 258 kronor för sina tjänster.

Polisen saknar under den tiden helt vetskap om gården, efter övertagandet, uppfyller kraven för djurhållning.

Först i februari när Länsstyrelsen gjorde sitt första besök kunde man konstatera att 50 av anläggningens 73 redovisade djurboxar inte var godkända för förvaring av hundar och katter.

Djurskyddsinspektör Paula Hultgren på Länsstyrelsen i Skåne, anmärker i sin rapport bland annat på en 1,8 kvadratmeter stor bur i det rum som kallas för "hund-slussen". Där beskriver ägarna hur man vill placera omhändertagna hundar som visar stor aggression mot människor.

– De har placerat nyinkomna hundar där och sen satt dem i sina hundboxar. Då har vi sagt att vi inte kan godkänna det eftersom man bryter mot måttföreskrifterna. Man kan ha satt ett djur där i några timmar, men inte ens det tycker vi är lämpligt, säger Paula Hultgren.

Boxen är 200 centimeter lång och 90 centimeter bred. Anna Lindgren på Jordbruksverket förtydligar måttbestämmelserna:

– Det finns inga hundar som får förvaras där oavsett storlek. Man går efter mankhöjden på hunden för att kunna bestämma hur stor yta hunden behöver i sin box. Men det här utrymmet är inte tillåtet över huvud taget, säger hon och fortsätter:

– Det är inte meningen att man ska ligga på minimi-nivån för under den riskerar man att djuren lider och far illa. Det här är inte en önskvärd nivå, utan den lägsta nivå som man kan tänka sig att godkänna.

På besöket den 18 februari begär djurskyddsinspektör Paula Hultgren in ett flertal ritningar för att kunna uppskatta hur stora boxarna verkligen är.

– Vi hade en diskussion om slussen. Jag tycker att den ena verkade för liten, men sådant ögonmått har vi ju inte, säger hon.

Ägarna, två före detta poliser, förklarar att många burar stått kvar sedan den förra ägaren drev gården. Enligt dem var burarna inte tänkta att användas i verksamheten.

– Vi kan inte kräva att de river ut burarna, vi kan bara säga att de här burarna inte någonsin ska användas, säger Paula Hultgren.

Men kan ni garantera att de aldrig använts?

– Vi vet inte om de haft djur där eller inte.

Hon förtydligar att trots den långa handläggningstiden har den här verksamheten varit prioriterad. Redan vid övertagandet ska ägarna ha vetat vilka regler som gäller, även om man inte hunnit kontrollera att det efterföljs.

– Vi har haft en muntlig kontakt. Vi har väldigt långa handläggningstider just nu, ett väldigt eftersläp sedan 2009 då djurskyddskontrollerna gick över till Länsstyrelsen från kommunerna, säger Paula Hultgren på Länsstyrelsen.

Sedan januari 2011 har nu verksamheten tillstånd att bedriva yrkesmässig förvaring och utfodring av djur.

Henric Lindsten0411-557887henric.lindsten@ ystadsallehanda.se
Henric Lindsten
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.