Annons
Nyheter

I Göteborgs arbetarkvarter

Nyheter • Publicerad 28 januari 2005
Foto: 

Nu, mina vänner, bär det iväg igen. I går förmiddags klev jag på bussen mot Göteborg. Nu är det dags för det årliga besöket på Filmfestivalen och åtta filmer på två dagar – det är tur att man får sitta ner.

Denna gång håller jag mig helt och hållet kring Järntorget, ser filmerna på Folkan och bor på Riverton och hittar säkert något trevligt vattenhål med god mat i kvarteren. Riverton är väl inte Göteborgs billigaste hotell men å andra sidan ingår frukosten i priset.

Annons

Jag var en gång i Växjö på en tv-utbildning och mötte en man som aldrig åt middag. Han sparade traktamentet. Istället åt han frukost i nästan en timme. Han lade in rejält i akt och mening att klara sig resten av dagen. Jag såg det aldrig men ger mig den på att han smusslade undan från frukostbordet för dagens behov.

Jag kommer inte från samma landskap men tänker ändå försöka fylla magen så gott det går för att klara dagen utan onödiga utgifter. Men en riktigt god bit mat framåt kvällen gör jag icke avkall på. Är väldigt sugen på att hitta någon Balkankrog – vår serbiska favoritrestaurang har tyvärr slagit igen. Nå, det finns fler.

Och så ska jag promenera i de gamla kvarteren kring Järntorget, i Haga och Majorna. Och fortsätta fundera över varför det som förr ansågs som arbetarslum numera är oerhört attraktivt. I dag är det hög status att bo på Andra Långgatan, eller på någon tvärgata. Gamla slitna kvarter.

Varför tycker vi att gamla arbetarlägenheter är så mycket mysigare än en förortslägenhet? Det enkla svaret i ena änden är förstås att moderna lägenheter från 1960–70-talen är fullständigt i avsaknad av mysighetsfaktor. En slags öststatsfunktionalism präglar dessa kartonger för förvaring av människor.

Ett annat är kanske att vi saknar det betydligt mer dämpade tempot, det sociala kittet som trots allt uppstod när man nära nog bokstavligt talat bodde i varandras knän. Kontroll men också omsorg.

Ingen ville bo i dessa kvarter – var i landet de än finns – på 1950- och 60-talen men numera kostar det miljonbelopp att få en lägenhet.

Sådant funderar jag just nu på i Göteborg.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons