Annons
Nyheter

Identifiering av saknade försvårar dödförklaring

Det är oklart hur reglerna för dödförklaring kan tillämpas på svenskar som saknas efter flodvågen i Asien. Innan en person förklarats död går det inte att få ut arv eller försäkringsersättning.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2005

Många familjer riskerar en besvärlig ekonomisk situation om en eller flera familjeförsörjare är borta. Försäkringspengar, som normalt ska lindra smällen vid ett dödsfall, kan inte betalas ut så länge familjemedlemmen bara är borta. Det går heller inte att skifta arvet eller att utan vidare sälja gemensam egendom.

Än finns ingen överblick över situationen för anhöriga till personer på den långa listan över saknade efter flodvågen. Så länge arbetet med att identifiera de dödas kroppar pågår vet ingen hur lång den slutgiltiga listan på saknade blir. Men diskussionen om dödförklaringen pågår.

Annons

– Det här är en mycket speciell situation. Preliminärt kan vi ha kommit fram till någonting om ett par veckor, säger Stefan Holgersson, ansvarig för folkbokföringsfrågor på finansdepartementet. Normalt måste en person ha varit borta i tio år för att kunna dödförklaras. Om personen befann sig i livsfara vid försvinnandet är tidsgränsen i stället ett eller två år.

När Estonia förliste 1994 och mängder av svenskar försvann i djupet med fartyget dödförklarades de saknade på ett par månader. Skattemyndigheten, som har hand om folkbokföringen, utnyttjade då en möjlighet att dödskriva personer som uppenbart avlidit. Villkoret var att de hade varit ombord.

– Men det var ett enklare scenario. Här kan det bli svårt att klarlägga var folk befann sig, säger Stefan Holgersson. Lars Tegenfeldt på Skatteverket anser att det måste ske en granskning av varje enskilt fall. Utifrån tillgängliga uppgifter gäller det att bedöma graden av livsfara som en saknad var i vid försvinnandet, så att det kan anses utrett att personen är död.

– Först måste givetvis identifieringen av de avlidna bli klar. Sedan är polisen beredd att börja samla vittnesmål om försvinnandena, säger Tegenfeldt.

Om listan på saknade då fortfarande innehåller många hundra namn blir insamlingen av vittnesmål tidsödande. För många personer finns sannolikt inte heller någon närmare uppgift om hur de försvunnit. Då blir det svårt att dödskriva dem.

– Det finns ett begränsat utrymme för den här möjligheten. Vill man i just det här fallet ha något mer radikalt är det en fråga för regering och riksdag, säger Lars Tegenfeldt. (TT)

Peter Palmkvist

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons