Annons
Nyheter

Inga spår efter ny skottlossning

På fredagskvällen satte polisen in extra bemanning på Malmös gator. En man uppgav att han besköts - utan att träffas - utanför ett köpcentrum och polisens jakt på skytten fortsätter.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2010
Foto: 

Vid 19-tiden på fredagskvällen ringde en man in till polisen och uppgav att han blivit beskjuten, men inte träffad, nära köpcentret Mobilia i Malmö. Mannen sade också att han sett en person springa därifrån. Vid 20.30-tiden hade polisen inte hittat några spår på platsen.

- Teknikerna är klara på platsen. Det har inte hittat någonting och några vittnesuppgifter om själva händelsen har vi inte heller. Det är ingen som säger sig ha hört några skott eller liknande, säger Calle Persson.

Annons

Jakten på gärningsmannen fortsätter. Men för att finna gärningsmannen är det bättre att se till geografi och gemensamma nämnare än gärningsmannaprofiler, anser psykologiprofessor Sven Å Christianson. Han tar Hagamannen som exempel på när en sådan profil var helt fel.

- Man hade inte att göra med en ensam, störd person som knappt gick ut, det var precis tvärtom - en familjefar som gick på krogen. Det var då han begick brotten, säger Christianson.

Det handlar enligt Christianson om att studera den geografiska profilen och söka gemensamma faktorer, exempelvis aktiviteter som knyter samman.

- Låt oss säga att personen varit på ett gym eller en restaurang, att det finns något som för offer och gärningsman samman utan att de känner till eller är medvetna om det, säger Christianson.

Christianson anser också att man bör vara försiktig med att peka ut skotten som uttryck för specifikt hat mot invandrare.

- Det är bara spekulationer. Det kan vara så att dessa varit lättare att komma åt, att de rört sig i de områden som han bäst känner till, säger Christianson.

Länskriminalens operative chef Börje Sjöholm vill också tona ner att det skulle handla om någon med högerextrema åsikter och rasistiska motiv.

- Vi utesluter inte extrema åsikter, men vi prioriterar det inte heller.

Att skjutningarna sker i mörker och i bostadsområden tyder på både planering och god lokalkännedom, menar polisen, som tror sig ha att göra med en man som är "mellan 20 och 40 år gammal". Samma vapen, ett handeldvapen med grov kaliber, har använts vid flera av skjutningarna.

Det är oklart om torsdagskvällens skott mot två kvinnor i en lägenhet har samband med de tidigare skjutningarna.

Gustav Svensson
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons