Insatsstyrka hotas av avhopp
– Det kan skilja flera tusen kronor i månaden, säger Niklas Simson, förhandlingschef på Officersförbundet, till Sydsvenskan.
Förbandet är det första i Sverige med kontraktsanställda soldater som har beredskap för utlandstjänstgöring. För att locka dem har Försvarsmakten varit tvungen att erbjuda marknadsmässiga löner. Därmed har vissa befattningar fått högre lön än officerarna har.
Vid insatskompaniet vid F17 i Kallinge finns det officerare som tjänar 3000 kronor mindre i månaden än de beredskapssoldater de utbildar vid flygplatsenheten som ska ingå insatsstyrkan.
Vid andra förband i landet, där enheter i insatsstyrkan utbildas, har förbandschefen gett order om högre löner för vissa chefer för att löneskillnader inte ska uppstå.
I officerskåren finns ett utbrett missnöje med de regionala skillnaderna. Fackliga representanter tror att det kan påverka den framtida rekryteringen av officerare.
Nordic Battlegroup ska stå klar den 1 januari 2008. Den ska ledas av Sverige, som bidrar med 1100 av soldaterna i den cirka 1500 man stora styrkan, i ett halvår. Därefter roterar ansvaret för insatsstyrkan vidare halvårsvis till andra EU-länder som anmält intresse för att leda liknande stridsgrupper med hög beredskap. I den nordiska styrkan deltar även Finland, Norge, och Estland.
Med tio dagars varsel ska insatsstyrkan kunna skickas till en oroshärd inom en 600 mils radie från Bryssel. Beslut om att använda styrkan fattas av EU:s ministerråd. (TT)