Annons
Nyheter

Intensiva reparationer i Småland när vindarna mojnade

Under torsdagen fick drygt 40000 elkunder strömmen tillbaka efter förra helgens oväder. Men nästan 70000 hushåll var fortfarande strömlösa och i stora delar av södra Sverige varnades för att stormskadade träd kan fortsätta att falla.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2005

Det senaste dygnets nya hårda västvindar ställde till mindre problem än befarat och när vinden mojnade något på torsdagsmorgonen startade kraftbolagen sitt intensiva reparationsarbete.

Sydkrafts utmattade tekniker fick förstärkning med 100 montörer från koncernens andra bolag i Tyskland och Finland.

Annons

För första gången i fredstid kallades också civilpliktsutbildade montörer in för att hjälpa till med reparationerna av elnätet.

De tio aktuella linjemontörerna är alla i 20-årsåldern och muckade före julhelgen, berättar Svenska Kraftnäts projektledare Hans Andersson för Sveriges Radio Blekinge. Det kritiska var fortfarande att ersätta de stolpar, ledningar och transformatorer som skadades i stormen. Kabel hade beställts från fabriken och var på torsdagen under tillverkning, men transformatorer efterlystes på den europeiska marknaden, enligt Sydkraft nät. Nya stolpar räknade man med att hitta inom Sverige.

Telia rapporterade att den senaste stormen innebar ett tillskott på 10000 telefonlösa hushåll natten till torsdagen. Trots att ett intensivt reparationsarbete pågick för fullt under dagen var 47000 abonnenter utan telefon i södra och västra Sverige sent på torsdagen. Värst var läget i Kronoberg där cirka 11000 abonnenter saknade telefon.

– Det kan ta en vecka till att få i gång allt och kanske ännu längre för vissa abonnenter, säger Lars Joelsson, pressinformatör hos Telia.

Under torsdagen började även mobilnätet i de mest drabbade områdena att komma igång. Det berodde bland annat på ett flyttbar satellitbas placerades ut i Värnamotrakten vilket avsevärt förbättrade mobilläget i delar av Småland. Tågtrafiken klarade de senaste stormvindarna bra. Enda missödet var nedfallna träd mellan Mora och Borlänge, vilket ledde till att Stockholmståget fick vända i Borlänge.

Men för tågtrafiken genom Småland avtar SJ:s optimism. Under måndagen kommer i bästa fall några få tåg att kunna passera på södra stambanan, enligt pressinformatör Sven-Ingvar Håkansson.

Eftersom godstrafiken behöver komma fram ersätts persontågen med bussar på flera linjer, bland annat mellan Ängelholm och Halmstad.

I Ätran och flera andra av västra Götalands åar hade vattenflödet sjunkit undan något, enligt SMHI. Varningen för mycket höga flöden gällde nu Bolmån i Småland. (TT)

Cecilia Klintö/TT Britt Ledberg

Malmö
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons