Annons
Nyheter

Ja till skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen gav under måndagen grönt ljus till LRF Skånes ansökan om skyddsjakt på vargen som gått till attack flertalet gånger i området kring Vittsjö och Visseltofta. Det är första gången som det är tillåtet att skjuta varg i Skåne.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2014
Foto: 
Bara över det här området får vargen jagas.Foto: 
Foto: 

– Jag är nöjd med beslutet. Vi har velat ha det med anledning av att det kan hända igen. En varg som tar får, den gör det igen. Alla hinner inte lägga ut stängsel, dessutom kostar det mycket, säger Stig Lundström, vice ordförande LRF Skåne (Lantbrukarnas riksförbund).

En gång tidigare har länsstyrelsen gett sitt godkännande till skyddsjakt, men stoppades då av förvaltningsrätten. Men nu har länsstyrelsen själva makten att ta sådana här beslut. Enligt rovdjursexpert Nils Carlsson var det dock inget lätt sådant.

Annons

– Det finns ett riksdagsbeslut om att vi ska ha varg överallt i landet förutom i norr. Nu har vi en situation där fåren är lättillgängliga och det är ingen långsiktig lösning då vi kommer att ha varg i Skåne. Vi är nya med att ha varg här och många är efter med att ha ett bra stängsel. Vi släcker en liten brand, men sen när nästa varg kommer så måste stängslingen vara bättre.

Enligt länsstyrelsen har vargen funnits i området under hela året.

– Den har livnärt sig på vilda djur, vilket den också ska göra. Men nu när det finns lättillgänglig föda så ändrar den också sitt beteende. Då är det ett problem, säger Nils Carlsson.

Fårägare kan söka ersättning från länsstyrelsen för att bygga ut och förbättra sitt stängsel till ett rovdjursstängsel.

– Även om man inte har rovdjursstängsel så ger ett sträckt stängsel ett bra skydd. Man ska se till att vargen inte kan krypa under, vilket den alltid gör, säger Nils Carlsson.

Men Stig Lundström tror att det blir svårt för fårägarna att ha ett riktigt bra stängsel då det enligt honom finns 160 000 får i Skåne.

– Många fårägare har hört av sig till oss och varit oroliga. Det rör sig om mycket pengar och samtidigt tar det lång tid. Sen kostar det mer beroende på hur betesmarkerna ser ut. Där kan finnas bäckar, stenar, kullar och strömförsörjning, så det är många faktorer.

Beslutet om skyddsjakt gäller till och med den 7 september och det kan överklagas till Naturvårdsverket. Men även under tiden gäller skyddsjakt och det är inte förrän Naturvårdsverket bifaller överklagan som skyddsjakten slutar gälla.

– I regel beviljas inte skyddsjakt så lång tid och vi får in observationer ofta på var vargen är. Vi tror på det då vargen visar sig ofta och är inte skygg, säger Stig Lundström.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Taner Caliskan
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons