Nyheter

Jobb i farozonen för telefonister

Region Skåne väljer att lägga ut telefonin på entreprenad, men behåller driften och underhållet av it-verksamheten. Om de 50 växeltelefonisternas jobb är i fara är för tidigt att säga.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2004

- Deras jobb kan vara hotade, men det ser vi först i nästa steg, om de följer med eller inte, säger regionens it-direktör Ulf Enckell. Sedan i höstas har regionens politiker vägt de externa anbuden mot alternativet från den interna it-avdelningen. Om de hade valt att lägga ut hela it-verksamheten hade det blivit en upphandling på 770 miljoner. Nu blir det bara en del som upphandlas, telefonväxlar och telefonsystem, och beloppet stannar vid 150 miljoner kronor. Regionen kommer också att köpa enskilda tjänster utifrån, exempelvis för att få ett system där journaler kan läsas på alla sjukhus, vårdcentraler och andra vårdinrättningar om patienten ger sitt tillstånd till det. Det kan också handla om tjänster för att få gemensamma personalsystem eller ekonomisystem, men samordningen håller regionens egen it-avdelning i. Den behåller också driften och underhållet av datorer, servrar och nät. Om it-avdelningen kommer att vara lika stor som idag kan Ulf Enckell inte svara på. - Det vet vi inte än. Vi har fortfarande ett besparingsmål på tio procent, 71 miljoner, som fördelas på de tre delarna, men en del hämtas hem i samordning. Vänsterpartiets regionråd Vilmer Andersen kallar samordningsgruppen för mittfältet, medarbetare som finns nära verksamheterna och samlar upp behov som sedan löses inom it-avdelningen. Genom den gruppen hoppas regionledningen kunna hålla ihop processen med Skånsk livskraft och it-utvecklingen. - Vi vill ha den interna kontrollen över hela området, så att den så långt som möjligt kan samverka med omstruktureringen av sjukvården. Vi kan inte ha två förändringsprocesser som inte hör ihop, säger han. Målet med förändringen är att minska it-kostnaderna med tio procent, det vill säga 71 miljoner. Det uppnåddes både i de externa anbuden och i det interna alternativet, men regionledningen anser att man vinner tid på att välja en blandad modell. - Flexibiliteten väger över för det interna alternativet. Vi kanske vinner ett halvt år i förändringsarbetet Skånsk livskraft genom detta, men det finns fördelar och nackdelar i båda alternativen, säger regionrådet Bengt-Göran Hansson och påminner om att redan idag upphandlas två tredjedelar av it-tjänsterna externt. Den upphandling som regionens tjänstemän satte i gång förra året har nu avbrutits. Däremot kommer en ny upphandling av telefonin att sättas i gång omedelbart. Regionfullmäktigeledamöterna kommer att informeras och kunna debattera frågan på nästa sammanträde, men det är regionstyrelsens beslut från igår som gäller. I upphandlingar brukar inte besluten fattas av regionfullmäktige och på grund av sekretessen hade det blivit knepigt att avgöra frågan i fullmäktige. Moderaterna, folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna tycker att detta är "en mycket dyr och riskabel lösning" och tror att lösningen kan innebära en risk för ökade kostnader och skadeståndskrav från de företag som lämnat in anbud i upphandlingen. Text: Ingela Rutberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.