Annons
Nyheter

Jordbruket påverkar fågellivet

Sånglärkorna blir färre, medan sädesärlorna och ladusvalorna blir fler i Skåne. Det visar en färsk rapport från länsstyrelsen i Skåne.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2002

Ökningarna kan betyda att jordbruket blivit mer ekologiskt, men samtidigt är minskningarna förbryllande. - Det känns som något är fel när en vanlig art som sånglärkan går tillbaka så mycket, säger Jonas Grahn vid länsstyrelsens miljöenhet till Kristianstadsbladet. 1995 började länsstyrelsen med hjälp av ideella fågelskådare och Lunds universitet att räkna fåglar för att övervaka jordbrukslandskapets fågelfauna. Genom att studera hur fåglarna trivs i Skåne kan länsstyrelsen se hur jordbruket förändras. - Vi vet att många fågelarter minskat i jordbruksmiljöer på grund av bekämpningsmedel till exempel, säger Jonas Grahn. I den senaste rapporten jämförs inventeringarna från 1995 till 2001. Bland samtliga arter ökar 75 stycken, medan 37 minskar. Fasanerna är en av de ökande arterna, men det behöver inte bero på jordbruket utan varmare somrar som gjort att fler kycklingar överlevt. Fler hästgårdar Sädesärlor och ladusvalor som minskat i andra delar av Sverige ökar relativt kraftigt i Skåne. Det kan till viss del förklaras med att antalet hästgårdar blir allt fler. - Så mycket hästar som vi har nu har vi aldrig haft. Hästar drar till sig mycket insekter som fåglarna äter, förklarar Jonas Grahn. Något som förvånar honom är att hämplingen som minskar i andra delar av Sverige har en stabil utveckling i Skåne. Det ser värre ut för sånglärkan som minskat med 17 procent vilket betraktas som mycket med tanke på att jordbruket inte förändrats så mycket mellan inventeringarna. - Till viss del blir det lite bättre i jordbruket. Man sprutar mindre och tar större hänsyn, men det är väldigt mycket spannmålsodling som man gödslar hårt. Det ger en hög och tät vegetation, men lärkorna tycker bättre om när det är lite lägre och inte så tätt, förklarar Jonas Grahn. Dessutom drabbas lärkorna av samma förändringar i jordbruket när de övervintrar i Danmark och Tyskland. Där plöjs åkrarna tidigt på hösten och inga frön blir kvar för lärkorna att livnära sig på. Lönar sig inte Det som gör ekologisk odling bra för fåglarna är att det blir mer frön kvar och mer insekter, men enligt Jonas Grahn har det inte lönat sig i Skånes slättbygder att gå över till ekologisk odling som i andra delar av Sverige. Ett annat problem som han bland annat ser på småskaliga jordbruk i skogsbygden och på Linderödsåsen är att man inte odlar tillräckligt intensivt och på så sätt inte håller markerna öppna. Samtidigt finns det en blandning av småskaliga jordbruk och öppna åkrar i nordöstra Skåne som gör att många fågelarter trivs. - Mitt intryck av nordöstra Skåne är att det är väldigt rikt på fåglar jämfört med sydvästra Skåne. I Kristianstadstrakten finns ganska mager jord och ganska mycket sand. Det är en struktur som fåglar tycker om. Text: Ingela Rutberg ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons