Annons
Nyheter

Kaptenen sov när fartyg grundstötte

Nyheter • Publicerad 13 maj 2005

Befälhavaren på lastfartyget Munsu var ensam på bryggan och hade sannolikt fallit i sömn när fartyget rände på grund vid den konstgjorda ön Pepparholm i Öresund natten till fredagen.

Ett prov efter grundstötningen visade dessutom att kaptenen hade alkohol i blodet, men ingen hög halt enligt polisen i Tårnby som utreder fartygsolyckan.

Annons

Fartyget, som är registrerat i Belize i Centralamerika, var på väg utan last från Estland till Norge. Det har sju mans besättning.

Ingenting tyder på att fartyget läcker olja. Det danska miljöfartyget Mette Miljö har ändå ankrat upp vid haveristen och ska stanna tills fartyget dragits loss. Det kan tidigast ske under helgen.

Då kustfraktfartyget Karen Danielsen nyligen nattetid seglade in i en av Storabältbrons pelare fördes det av en styrman som förolyckades i den våldsamma kraschen. Det visade sig att styrmannen hade en hög halt av alkohol i blodet.

Efter den händelsen föreslog den danske näringslivsministern fasta promillegränser även för förare av fartyg och båtar på samma sätt som för trafiken på land.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons