Annons
Nyheter

Kävlinge kommun tvingas betala skadestånd till köpcenter

Nyheter • Publicerad 20 maj 2005

Kävlinge kommun tvingas betala fyra miljoner kronor i skadestånd till Löddekärnan AB. Det beslutade Lunds tingsrätt på fredagen.

Anledningen är att kommunen, i strid mot tidigare gällande detaljplan, tillät butiker vid då nybyggda Center Syd att sälja matvaror och därmed tog kunder från närbelägna Löddecenter som ägs av Löddekärnan AB.

Annons

Löddekärnan hade krävt 120 miljoner kronor medan kommunen var villig att betala drygt en miljon, rapporterar Sveriges Radio Malmö.

Arne Persson, ägare till Löddecenter, hävdar att han drabbats ekonomiskt mycket hårt av att Kävlinge kommun tillät det nya stora köpcentret Center Syd på bara två kilometers avstånd att sälja livsmedel. Kävlinge kommun har hävdat att nedgången skulle inträffat i vilket fall som helst. Den typen av mindre köpcentrum som Löddecenter representerar lockar inte lika mycket som tidigare.

I flera tidigare domstolar, bland annat Högsta Domstolen, har det slagits fast att kommunen 1991 och 1993 fattade olagliga beslut och att kommunen därför skall betala skadestånd. Och tingsrätten bestämmer det alltså till fyra miljoner kronor. (TT)

Lund
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons