Annons
Nyheter

Kd vill ha bättre samarbete om psykpatienterna

Nyheter • Publicerad 27 januari 2005

Kristdemokraterna anser inte att fler patienter från psykiatrin ska överföras till primärvården i och med Skånsk livskraft. De vill istället satsa på ett närmare samarbete med kommunerna, för att ta hand om patienterna bättre.

– Vi har inte samordnat insatserna runt patienterna riktigt. Det skulle uppvärdera psykiatrin. Både anhöriga och patienter skulle känna sig tryggare, säger kristdemokraternas gruppledare i Region Skåne, Berit Wirödal.

Annons

Igår presenterade hon partiets nya handlingsprogram för psykiatrin i Skåne.

Förra året konstaterade en projektgrupp inför genomförandet av Skånsk livskraft att många som har psykiska problem kommer till primärvården och att familjeläkarna har en viktig roll i närsjukvården när det gäller psykisk ohälsa. Kristdemokraterna vill dock inte att fler patienter från psykiatrin överförs till primärvården utan vill ha tillbaka öppenvårdscentralerna och rekrytera personal med psykiatrisk kompetens till vårdcentralerna.

Andra konkreta förslag är en gemensam nämnd av region- och kommunpolitiker i varje sjukvårdsdistrikt, att ge psykiatrin en egen förvaltning och starta avdelningar för de patienter som ofta återkommer till psykiatrin, men som inte behöver slutenvård. De dagcenter som finns i bland annat Broby och Bromölla räcker inte, anser Berit Wirödal.

– Då är man där för dagen, men det finns patienter som behöver ett ställe där de kan bo åtta till tio dagar tills medicineringen fungerar.

Kristdemokraterna vill också satsa på mobila team, vilket redan finns i Kristianstad. De kan hålla kontakten med patienterna när de återvänt hem.

Totalt tre till fyra miljarder under en tio år vill kristdemokraterna satsa. Pengarna kan frigöras när regionen drar ned antalet jourlinjer genom Skånsk livskraft, anser Berit Wirödal. Hur stor del av summan som ska gå till den nya förvaltningen och hur mycket som ska gå till vård vet hon inte ännu, men enligt henne ska förvaltningen inte vara stor.

Ingela Rutberg

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons