Nyheter

Knattar avstängda efter fotbollsbråk

En ungdomsdomare för en knatteturnering dömde fel.
Det fick några föräldrar i FC Rosengård att ge sig på den 16–årige domaren.
Nu är hela laget med åttaåriga fotbollsspelare avstängt från Bulltofta turnering.
Nyheter • Publicerad 9 maj 2011

– Det är så absurt hur föräldrar beter sig i en knatteturnering som inte gäller någonting, säger domaransvarige Bujar Fetiu.

Upprinnelsen till bråket var att några föräldrar till barn i FC Rosengård blev upprörda över en domarmiss i en match den 1 maj.

16-åringen dömde sin första match och fick efter misstaget hotande föräldrar efter sig.

När domaransvarige Bujar Fetiu ingrep blev istället han jagad och fick ett slag måttat mot sig.

– Jag har hållit på 25 år som domare, men har aldrig varit med om att de har gett sig på mig fysiskt. Och så händer det under en knatteturnering för att jag försvarar domaren, säger Bujar Fetiu.

Två polispatruller fick rycka ut för att medla, men inga anmälningar gjordes.

Tidigare under dagen hade samma föräldrar betett sig illa under en annan match.

– Den andra domaren bröt matchen för han var rädd för att de skulle ge sig på honom. Det var samma lag, men där var inte jag närvarande, berättar Bujar Fetiu.

Arrangörsföreningen Husie IF beslutade därefter att stänga av det berörda knattelaget från resten av turneringen, vilken pågår under vår och höst, för att tydligt markera att beteendet inte är acceptabelt.

Domarna har också gjort en anmälan till Skånes Fotbollsförbund angående olämpligt beteende.

Är det rätt att stänga av ett helt knattelag?

– Jag har fått frågan flera gånger. Hur ska man annars komma åt det? Vad ska vi göra? Vi måste markera på något sätt. Det är tyvärr inte första gången barn bli lidande för det föräldrar gör, säger Bujar Fetiu.

Rosengårds FC har haft föräldramöte efter händelsen.

– Alla tyckte att det var oförsvarligt att man kom i luven på varandra, men man måste också höra alla parter. Vi känner oss överkörda, säger FC Rosengårds tillförordnade sportchef Ivica Kurtovic.

Klubben har en annan bild av vad som hände och planerar att skicka in en skrivelse till Husie IF och Skånes Fotbollsförbund för att ge sin bild av saken.

– Visst var det föräldrar som gick för långt, men det var också uppviglande beteende från överledarnas sida. Man kan inte säga dumma grejer på ett annat språk för det är alltid någon som förstår, säger Ivica Kurtovic som inte vill peka ut någon enskild.

Ivica Kurtovic ställer sig också frågande till att stänga av hela knattelaget resten av turneringen.

– Det hade funnits många sätt att lösa det här på. Vår tanke var först att låta berörda föräldrar stanna hemma. Då hade inte barnen straffats. Det här sänder helt fel signaler.

Vad säger barnen?

– De är så klart jätteledsna för att de inte får spela. Nu är det kort om tid, så de missar säkert resten av våren, men vi hoppas få till en lösning så att de kan spela i höst.

Den unge domaren ville först inte fortsätta att döma, men efter stöttning från ansvarige Bujar Fetiu var han tillbaka på Bulltoftafältet i söndags.

– Vi har pratat om det och jag sa till honom att han skötte sig bra. Visst, det blev lite fel, men det är inte det som det handlar om. Det är absurt. Det var hans första match och vi ska inte ens behöva diskutera om det är rätt eller fel, säger Bujar Fetiu.

Henrik Kilefors
Heidi Silvander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.