Nyheter

Kommunanklagelser ska utredas

Kristianstads och Kävlinge kommuner ska tillsammans undersöka Kävlinges anklagelser om att Kristianstad har använt ojusta metoder för att behålla Swedish Meats i kommunen.
Nyheter • Publicerad 6 april 2004

- Vi hävdar fortfarande att vi inte har gjort något fel, säger Kristianstads tillväxtkommunalråd Michael Anefur (kd). Michael Anefur och finanskommunalrådet Heléne Svensson (s) träffade Kävlinges kommunalråd Roland Palmqvist (s) och Pia Almström (m) i fredags, i samband med att de alla var i Stockholm för möten i bland annat Svenska Kommunförbundet. Mötet initierades av Anefur och Svensson efter att Kävlinge-politikerna i februari i ett pressmeddelande anklagade Kristianstad för att otillbörligt gynna Swedish Meats för att behålla slakteriverksamhet i kommunen. Kommunen ska därmed ha brutit mot kommunallagen och konkurrenslagstiftningen, ansåg Kävlingeråden, som lämnade över uppgifterna till advokat. Fredagens möte var kort. - Det vi var överens om är att frågan, det vill säga Kävlinge kommuns anklagelse, ska redas ut. Först ska tjänstemän från båda kommunerna, bland annat vår kommunjurist och kommundirektör, träffas och diskutera. Sedan tas frågan upp på politisk nivå igen, säger Michael Anefur. Pia Almström bekräftar att mötet ägt rum, men vill inte säga så mycket om innehållet. - Det var ett första möte. Diskussionerna ska fortsätta och vi ska träffas igen. Målet är att nå samsyn kring det här, förklarar hon. Var det en upprörd stämning på mötet, med anledning av dina och Roland Palmqvists anklagelser? - Det kan jag inte säga något om, svarar Pia Almström. Som Kristianstadsbladet tidigare berättat kan Kristianstads kommuns mångmiljonavtal om vatten och slakteriavfall med Swedish Meats strida mot EU:s regler om konkurrens och stöd. Företag som mot reglerna har fått stöd kan tvingas betala tillbaka pengarna. - Det är också en fråga som ska redas ut av tjänstemännen, säger Michael Anefur och hänvisar till kommunjurist Charlotta Mjellander. Men Charlotta Mjellander verkar ta frågan med ro: - Jag har tittat på artiklarna i direktiven (läs EG-fördraget), 87 och 88 är det väl, och även tittat på det fall Kristianstadsbladet har skrivit om. Men jag har inte fördjupat mig mer i det här. Vi har inte fått några andra propåer än att Kristianstadsbladet har skrivit om det. Men är det inte viktigt att kommunen får klarhet i det här? - Vad ska vi göra annat än att tolka artiklarna, och det är inte entydigt, svarar Charlotta Mjellander. När politikerna i de båda kommunerna ska träffas nästa gång är inte klarlagt. Text: Matti Stenrosen

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.