Nyheter

Kommuner måste erbjuda nattis

Föräldrar som arbetar helger och nätter ska också ha rätt till barnomsorg för sina barn. Det beskedet ger förskoleminister Lena Hallengren. Därmed räcker det inte att kommunerna erbjuder förskola under dagtid måndag till fredag. 
Nyheter • Publicerad 6 maj 2004

Ministern går därmed på tvärs med skollagskommitténs förslag, som utgår ifrån att så kallat nattis ska vara en frivillig verksamhet för kommunerna. - Om man menar att barnomsorgen är till för barnens egen skull, men också ska ge föräldrar möjlighet att kombinera arbete och familj, då kan man inte säga att ensamstående mammor som råkar jobba skift inte ska ha rätt till barnomsorg, säger Lena Hallengren till tidningen KommunAkutellts nätupplaga. För ett år sedan undersökte Skolverket hur många av landets 290 kommuner som erbjuder nattis. Drygt hälften ordnade omsorg för barn vars föräldrar arbetar kvällar, nätter eller helger. I 104 kommuner fanns det ingen efterfrågan på nattis, skriver KommunAktuellt. Skollagskommittén tog fasta på att förskolan numera är en del av utbildningssystemet. Därför är det naturligt att den i första hand bedrivs under dagtid måndag-fredag. Kommunerna slapp därmed undan en extra kostnad, eftersom nattöppna dagis skulle belasta de kommunala budgeterna. Skolminister Lena Hallengren är nu rädd att antalet kommuner som säger nej till nattis har blivit fler sedan skollagskommittén presenterade sitt förslag. - Det var väldigt olyckligt när skollagskommittén gick ut och sa att förskola bedrivs på dagtid måndag till fredag. Ett antal kommuner tog emot det som ett glädjebesked och som ett tecken på att nu är det klarlagt att de inte behöver ordna barnomsorg. Den skrivningen kommer vi inte att ta, varken i förskoleproposition eller skollag. En generell rätt till nattis blir det inte fråga om. Behovet ska prövas med hänsyn till föräldrarnas arbete eller studier, eller barnets eget behov. Men kommuner ska inte heller kunna säga generellt nej till nattis. En förskoleproposition från regeringen väntas till hösten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.