Annons
Nyheter

Kommunerna kan tjäna på stöd till föräldrar

Kommunerna ska i framtiden erbjuda föräldrar stöd i form av kurser och gruppmöten. Föräldrastödet leder till bättre psykisk hälsa hos barnen och besparingar för kommunerna, hävdar Folkhälsoinstitutet i en ny utredning.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2005

Föräldrastöd finns redan i en handfull kommuner och i utredningen som överlämnades till socialminister Berit Andnor på måndagen föreslår Folkhälsoinstitutet att det byggs upp regionala centrum som bland annat ska hjälpa kommunerna att utbilda personal.

Förebilden för föräldrastödet är den "inskolning" som de flesta blivande föräldrar i decennier fått inom barna- och mödrahälsovården. Ny forskning från bland annat Finland och Australien visar att om föräldrarna får fortsatt rådgivning även åren efter födseln så minskar risken för att barnen i vuxen ålder ska utveckla psykiska sjukdomar påtagligt. – Föräldrastöd är den enskilt viktigaste insatsen om man vill påverka människans psykiska hälsa, säger Folkhälsoinstitutets generaldirektör Gunnar Ågren, som dock understryker att stödet bygger på frivillighet, både hos föräldrarna och kommunerna.

Annons

Enligt institutet kommer en kommun som satsar på rådgivning för föräldrar att tjäna in kostnaderna på fyra år. Därefter blir det ren vinst eftersom vårdkostnaderna sjunker och behovet av elevassistenter minskar. Folkhälsoinstitutet skissar på flera former av föräldrastöd med olika innehåll beroende på barnets ålder. Under graviditeten ska det handla om kommunikation mellan föräldrarna, i spädbarnsåldern om förmågan att tolka barnet och under förskoleåldern samspelet mellan barnet och föräldrarna.

Den vanligaste utbildningsformen blir föräldragrupper, men det finns också planer på utbildningsvideor och en föräldraportal på internet. På Folkhälsoinstitutet hoppas man att föräldragrupperna ska ägna sig mer åt praktiska och handgripliga råd och mindre åt teoretiserandet som dominerat de senaste decennierna. Rollspel är till exempel något som kommer att användas.

Värme och kärlek till barnen är lika viktigt som det alltid varit, enligt Folkhälsoinstitutet, men nu talar man också om vikten av att sätta gränser, eller "ramar" som forskarna väljer att kalla det.

– Värme behövs, men vi måste också kunna sätta ramar på ett sätt som passar 2005, säger docent Sven Bremberg, ansvarig för utredningen. (TT)

Björn Ewenfeldt

Stockholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons