Kraftig ökning av varslen i Skåne
Fram till och med augusti i år hade arbetsförmedlingen i Skåne tagit emot 2 905 varsel om uppsägningar. Motsvarande siffra för 2007 landade på 2 241 varsel. Thomas Berhens, utredare på arbetsförmedlingen i Skåne, menar dock att högst 50 procent av de lagda varslen löses ut i slutändan.
- Företagen reagerar på den uppbromsande konjunkturen och bedömer att man måste varsla om uppsägning. Det finns varningstecken över allt. Samtidigt finns det fortfarande gott om jobb. Arbetsmarknaden är ju inte död, säger han. Uppsägningsvarslen duggar allt tätare. Utvecklingen inom tillverknings- och exportindustrin är negativ.
Så sent som i går varslade Sony Ericsson 230 anställda i Lund om uppsägning. Företaget varslade samtidigt samtliga 90 anställda vid sin anläggning i Hässleholm. I förra veckan beslöt Volvo Lastvagnar i Västra Götaland att varsla 1 400 anställda. I Skåne finns det ännu så länge inga branscher som är mer utsatta än andra, menar Thomas Behrens.
De fram till augusti lagda varslen beror generellt sett på att efterfrågan hemma och utomlands mattats av. Bedömare ser samtidigt en indirekt koppling till den finansiella kris som drabbat USA och Europa. De varsel som läggs de återstående tre månaderna av året kan delvis förklaras av höjda räntor, försämrad kreditvärdighet och fortsatt behov av kortsiktiga krediter för att finansiera långsiktiga lån. Till detta ska läggas en allmän osäkerhet om framtiden.
- Det påverkar direkt småföretag och större företag. De finansierar sina dagliga investeringar med kortsiktiga krediter. Fungerar inte det längre så är det grus i maskineriet. Folk är oroliga för att inte få tillbaka sina pengar och blir försiktigare. Indirekt påverkar det situationen på arbetsmarknaden, säger Thomas Behrens. I Sverige har varslen ökat från cirka 18 000 de första åtta månaderna 2007 till drygt 30 000 motsvarande period 2008. Ökningen är procentuellt större än den skånska. Thomas Behrens menar att Skåne hittills drabbats lindrigare än övriga Sverige beroende på den sammansättning det skånska näringslivet har.
- Skåne har alltid varit den storstadsregionen i Sverige som märkt en konjunkturnedgång sist. Vi har sedan Öresundsbrons öppnande kommit den danska arbetsmarknaden närmre. Danska företag rekryterar här och även om också den danska konjunkturen viker har man fortfarande förhållandevis många jobböppningar. Dessutom är omsättningen på arbetskraften betydligt högre än här.
Antagandet bygger på att nedgången i ekonomi 2002/2003 inte påverkade det skånska näringslivet och sysselsättningen på samma sätt som i övriga landet. I Skåne är har också andelen företag som finns inom forskning och utveckling ökat kraftigt. Detsamma gäller för företag inom tjänstesektorn.