Annons
Nyheter

Krigsfartyg i Ystadbukten

Nyheter • Publicerad 27 maj 2005
Gösta Magnusson kommer i håg hur himlen över tyska nordkusten färgades röd av alla bomber. Bild. Bass NilsonFoto: 

Gösta Magnusson bodde i Svenstorp under kriget och här är något av allt det han minns och har nedtecknat i ett brev:

"Vi såg att det låg tyska krigsfartyg vid horisonten i Ystadbukten. Då var paniken nära. Nybrofältet, där Ystad golfbana i dag finns, var ju ett litet flygfält med våra jaktplan förlagda. Det troddes att tyskarna skulle landsätta trupper där. Därför bestämdes att alla som hade skrymmande maskiner, särskilt bönderna med sina jordbruksredskap och gamla lastbilar skulle föras till Nybrofältet och hela dagen gick transporter. " /.../ Men som tur är hände inget.

Annons

/.../ Vi närmade oss nu slutet på kriget när England fick övertaget och amerikanarna gick med i kriget och alla städer i Tyskland blev sönderbombade. Gick man upp på en hög backe här kunde man se att hela himlen var röd över tyska nordkusten och bombkrevaderna blixtrade till.

Gösta Magnusson avslutar med en anekdot från krigsåren:

/.../Hade nu kommit upp i åren så mor tyckte jag skulle ha en kostym och jag fick en snygg blå kostym. Men den var ju tillverkad av cellull, ett material som krymper om den blev våt. Första gången jag hade den på blev jag överraskad av en åskskur, så jag blev helt genomvåt. När kostymen blev torr dagen efter hade den krympt 50 procent och den hade inte gått på en femåring. Den var helt värdelös och mor blev ledsen för den hade varit dyr i inköp."

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons